Kalóriacsapdák a gyümölcsök és zöldségek között

A gyümölcsök és zöldségek egészségesek, és csak kevés kalóriát tartalmaznak. Néhány gyümölcs- és zöldségfajta azonban felér egy kisebb kalóriabombával. A banán, az avokadó és a datolya például nem éppen kevés kalóriájáról híres. Aki vigyázni akar az alakjára, jobb, ha csak kis mennyiségben fogyasztja őket. Bemutatjuk a 10 legnagyobb kalóriacsapdát.

Kukorica

A csemege kukorica viszonylag sok cukrot tartalmaz, 1 gramm kalóriatartalma 90. A kukorica betakarítás után a legédesebb, és minél tovább áll, annál több cukor válik benne keményítővé. Emellett persze sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, megtalálható benne az A-vitamin provitaminja, E-vitamin, valamint kalcium, kálium és nátrium.

Licsi, a kis ravasz

Avokádó

Ez a legnagyobb kalóriabomba a gyümölcsök és zöldségek között. 100 gramm kalóriatartalma 217. Ez nem sokkal kevesebb, mint egy fél tábla csokoládé. Mindezek ellenére az avokádó rendkívül egészséges, cukortartalma csekély, C-vitaminban, kalciumban és vasban viszont gazdag. Nem lebecsülendő a zsírtartalma. 100 gramm csaknem 25 gramm zsírt tartalmaz, ennek nagy része egészséges telítetlen zsírsav. Arra kell ügyelni, hogy ne szerepeljen minden nap az étlapon.

Borsó

A borsó rendkívül egészséges, mivel kevés zsírt és cukrot, ezzel szemben sok fehérjét tartalmaz. Minél érettebb azonban a borsó, annál inkább nő a zsír- és cukortartalma. 100 gramm borsó kalóriatartalma 82.

Fokhagyma

A fokhagyma gyógynövényként is ismert, állítólag megelőzi az érelmeszesedést. 142 kalóriájával (100 grammonként) ez a legnagyobb kalóriatartalmú zöldség, de ekkora mennyiséget soha nem fogyasztunk egyszerre. Használja tehát továbbra is gond nélkül.

Édesburgonya

Eredetileg Dél-Amerikából származik, és mint a neve is elárulja, az íze édes. Legnagyobbrészt szénhidrátot tartalmaz, ezért nagy kalóriatartalmú. (100 gramm 111 kalóriát tartalmaz.) Az édesburgonya ugyanúgy elkészíthető, mint a többi burgonyaféle. Jól illik halakhoz és sült húsokhoz, de levesként is kiváló.

Banán

Nagy a kalóriatartalma, de sok káliumot és magnéziumot is tartalmaz. Minél tovább tároljuk a banánt, cukortartalma annál inkább nő. 100 gramm banán kalóriatartalma átlagosan 95.

Datolya

A datolyát főként karácsony táján esszük. A sportolók számára azonban egész éven át alkalmas, nagy cukortartalma miatt az izmokat energiával látja el. 100 gramm datolya 114 kalóriát ad. Rendkívül gazdag ásványi anyagokban: káliumot, magnéziumot, kalciumot és foszfort tartalmaz. Mivel ballasztanyag tartalma is nagy, elősegíti az emésztést.

Licsi

Bár a licsi kívülről érdes, belül finom puha húsa van. A kis gyümölcs édes-savanykás ízű, magas C-vitamin tartalma miatt ajánlható. Noha legnagyobb része víz, nem mondható éppen kalóriaszegénynek. 100 gramm kalóriatartalma 76. A földieper kalóriatartama kevesebb, mint ennek a fele.

Olajbogyó

Nyersen nem élvezhető, mivel sok keserű vegyületet tartalmaz, amelyek csak olajba áztatás után távolíthatók el. Ezáltal azonban nő a kalóriatartalma. 100 gramm 131 kalóriát tartalmaz, a fekete olajbogyó 351-et. Mivel telítetlen zsírsavakban gazdag, néha-néha megehetünk pár szemet.

Lóbab

A lóbab sokoldalúan felhasználható. Sokszor szalonnával tálalják, ám levesnek vagy egytálételnek is jó. Mivel sok ballasztanyagot tartalmaz és gazdag kalciumban és magnéziumban, pozitív hatással van egészségünkre. Egyetlen hátránya: 100 gramm 64 kalóriát tartalmaz. Az zöldbab kalóriatartalma csak 35. Fogyasszuk tehát inkább az utóbbit.

(Németből fordította: Koncz László)