Alulértékelt zöldségek kiváló előnyökkel

Edd meg a zöldséget! – ezt a mondatot sokszor hallottuk gyerekkorunkban. A felszólítás többnyire a spenótra, brokkolira vonatkozott. Tudományos kutatások azonban kimutatták, hogy van néhány olyan zöldségféle, amelyek egészséges volta talán nem annyira ismert, nemigen foglalkozunk velük, valójában azonban igazi tápanyagbombák, és meglepően erős hatásúak.

Kevesen szeretik, de hasznosFigyelem! Ezeknek a természetes kincseknek a vegyületei annyira hatékonyak, hogy esetenként a felírt orvosságokra is hatnak. Ezért gyógyszerek szedése esetén érdemes konzultálni orvossal vagy gyógyszerésszel.

1. Zeller
A zeller nem csak fogyókúrázás esetén vagy a Bloody Mary kiegészítőjeként fogyasztható. Egy szárzellerben csak 10 kalória van, és ftalidokat is tartalmaz, melyek természetes vízhajtóként működnek. Ugyanezek a ftalidok támogatják a keringési rendszert, és segítenek a magas vérnyomás csökkentésében. A zeller a szexuális életenket is felpörgeti. Feromonokat tartalmaz, melyek a szárzeller rágása során szabadulnak fel. A szóbeszéd szerint Casanova minden nap evett zellert a libidója megtartása érdekében, és ha nála működött, miért ne működnek nálunk is…

2. Gombák
Lehet, hogy a mellrák elleni harc egyik leghatásosabb, természetes fegyvere már ott is van a hűtőszekrényünkben. Úgy tűnik, a gombák – minden változatban – javítják az immunrendszert, és csökkentik a végbél-, gyomor- és prosztatarák kockázatát. A gombák D-vitamint és hosszú láncú poliszacharidokat is tartalmaznak. A gombák táplálkozási előnyei megfőzve sokkal jobban hasznosulnak, mint nyersen.

3. Kelbimbó
Lehet, hogy a kelbimbó kicsi, de ne hagyjuk, hogy ez becsapjon bennünket. Akár kedveljük, akár nem, a kelbimbó igazi Jedi a rák elleni harcban. Minden más keresztes virágú zöldségnél több antikarcinogén vegyületet, glukozinolátokat tartalmaz. Ezek egyike, az úgy nevezett szinigrin, a rákos sejtek önpusztítását okozza.

4. Sárgarépa
Mindnyájan tudjuk, hogy a sárgarépa jót tesz a szemnek. A béta-karotint, amitől narancssárga színét kapja, a szervezetünk A-vitaminná alakítja át, és ez segít megelőzni a makuladegenerációt és a zöld hályogot. Fogyasztása javíthatja az éjszakai látást, ami sötétben vezetés esetén különösen fontos. Sokan nem tudják, hogy a sárgarépa külsőleg legalább olyan jó, mint belsőleg. Igen hatásos fertőzés gátló vegyület van benne, amely megöli a baktériumokat, képes megelőzni a fertőzést, és segíti a sebek gyorsabb gyógyulását. Reszeljük, majd főzzük meg, és kenjük az érintett területre, vagy áztassunk egy vattát répalébe, és azzal borogassuk a sebet.

5. Hagyma
Amikor felvágunk egy hagymát és megríkat bennünket, örüljünk! Azok a vegyületek, melyek könnyeket csalnak a szemünkbe, az úgynevezett tioszulfátok, kutatások szerint megakadályozhatják a sztrókot. Természetes vérhígítóként működnek, és megakadályozzák, hogy a vérlemezkék megalvadjanak. Emellett, úgy tűnik, a hagymában lévő kvercetin nyugtatja és tágítja a vérereket, ami szintén segít a sztrók megelőzésében. A hagymában a sok C-vitamin mellett kalcium, vas, folsav és élelmi rostok is vannak. Mivel képes megölni a Helicobacter pylori baktériumot, segíthet a gyomorfekély megelőzésében is (de nem a gyógyításában).

6. Zöldpaprika
Ropogós, illatos és finom – a zöldpaprika az egyik legegészségesebb étel, amit csak ehetünk. Egy pritaminpaprika a napi C-vitamin szükséglet majdnem kétszeresét tartalmazza. A zöldpaprika kiváló B6-vitaminforrás is, ami segít a szervezetünknek az anyagcsere szabályozásában, és lehetővé teszi, hogy az agysejtjeink kommunikáljanak egymással. Ásványi anyagokat is tartalmaz, káliumot, cinket és mangánt, ez utóbbi segít a csontritkulás megelőzésében.

7. Kelkáposzta
Mi az, ami biztosítja a napi A-vitamin adagot, több C-vitamint nyújt, mint egy narancs, és a csontok egészségét K-vitaminnal és több kalciummal támogatja, mint amennyi 3 dl tejben van? A kelkáposzta. Omega-3 zsírsavak kiváló forrása, ezáltal frissíti az agyat, és segít legyőzni a depressziót. A kelkáposzta kvercetin tartalma, néhány hasonló zsírsavval együtt legyőzi a gyulladásokat, és segít megelőzni vagy csillapítani az ízületi gyulladást. És ha ez még mind nem elég meggyőző, állítólag be tudja kapcsolni a hosszabb életet elősegítő géneket.

(Angolból fordította: H. Orsi)