Együk magunkat fittre kalóriaszegény zöldségekkel!

Zöldséget enni jó – nemcsak azért, mert finom és egészséges, hanem azért is, mert a legtöbb zöldség nem hizlal. Ne csak főétel mellé, köretnek vagy salátának együk, vagy reggelire, vacsorára ropogtassunk zöldségeket, hanem próbáljuk meg, hogy csokoládé helyett, nassolnivalóként is fogyasztunk például zellert, retket, uborkát, padlizsánt vagy spárgát.

Padlizsán

Ez a finomság elsősorban a mediterrán konyha kedvence, de szerencsére nálunk is egyre többen fogyasztják. Nem is csoda, hiszen amellett, hogy tápláló, könnyen felhasználható, nagyon alacsony a kalóriatartalma is: 100 g-ban mindössze 17 kalória van. Fontos azonban, hogy ez az alacsony szám csak a nyers zöldségre érvényes, főzés vagy sütés közben a padlizsán is felvesz némi zsírt vagy olajat.Padlizsán

Zeller

A zeller nemcsak salátában vagy levesként fantasztikus, hanem húsok mellé köretként is. Ez a zöldség amellett, hogy alacsony kalóriatartalmú, rengeteg vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, többek között káliumot, kalciumot, magnéziumot és rengeteg vizet.

Cikória

Ez az egyik legősibb és legértékesebb zöldségnövényünk, a korszerű táplálkozás egyik középpontja. Magas rosttartalma miatt nagyon jól segíti az emésztést, emellett ásványi sókat, kalciumot, káliumot, foszfort és A-vitamint tartalmaz. A cikória gyökeréből kávét készítenek, rózsáját pedig főzni és sütni is lehet.

Uborka

Az uborka 95%-a víz, így meleg nyári napokon nemcsak az éhséget, hanem a szomjúságot is jól oltja, ráadásul alig van benne kalória. A legjobb, ha az uborkát héjastul fogyasztjuk, abban rejlik ugyanis a legtöbb vitamin és ásványi anyag.

Mángold

A mángold egyre népszerűbb itthon, de sokan még mindig összekeverik a spenóttal. Bár ízre és kinézetre is hasonlít hozzá, mégsem egyformák. A mángold káliumban, kalciumban, A- és C-vitaminban gazdag, 100 g-jában pedig csak 14 kalória van. Arra figyeljünk, hogy túl sokáig ne hevítsük, mert túlzott hő hatására a benne rejlő értékes nitrát az egészségre nem kedvező nitritté alakul át.

Retek

A retek nemcsak pikáns ízéről híres, hanem antibakteriális hatásáról is. Ez a finom zöldség ugyanis semlegesíti a gyomorban és a bélrendszerben található káros baktériumokat. Káliumot, kalciumot és vasat tartalmaz, 100 g-ban mindössze 15 kalória van.

Savanyú káposzta

A savanyú káposzta tipikus téli zöldség, hideg napokon húsok mellé vagy levesbe is tökéletes. Magas C-vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt nagyon egészséges, a benne lévő tejsavbaktériumoknak köszönhetően pedig a bélflórára is nagyon jó hatással van.

(Németből fordította: Sophie)