Fűszerallergia: élet ízek és kozmetikumok nélkül

Képzeljünk el egy világot, ahol nem viselünk sminket, nem érezzük parfümök illatát, és a nem fogyasztunk készételeket. Hogyan élhetünk együtt a fűszerallergiával? Krémekben, kozmetikumokban található, főként illatanyagként használt allergének a bőrrel való érintkezés útján csalánkiütést, ekcémát, belélegezve orrfolyást, légzési nehézséget okozhatnak. Allergiás tüneteket leggyakrabban a fahéj, vanília, fokhagyma, fekete bors, kakukkfű, kömény, fűszerpaprika és koriander okoz.

Ízek, illatok

A fűszerek okozta allergiás tünetek igen változatos formában jelentkezhetnek. Ha az elfogyasztott étel tartalmazza az allergént, a panaszok jellemzően a gyomor- és bélrendszert érintik, hasmenés, hasfájás, puffadás jelentkezhet, de gyakran bőrkiütést is okoznak – magyarázza dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.Csak az elhagyása segít

Rejtett allergének

A fűszerallergia diagnózisát nehezíti, hogy a betegek sokszor maguk sem gondolnak arra, hogy panaszaikat az ízesítéshez, vagy illatanyagként használt növények okozzák. Becslések szerint azonban az ételallergiák közel 2 százalékáért a fűszerek a felelősek, így ez sokak számára okoz nehézséget a mindennapokban. A betegség felismerését és a megfelelő kezelést egyaránt nehezíti, hogy nincs külön szabályozás arra vonatkozóan, hogy a gyártók kötelesek feltüntetni a fűszereket az összetevők közt, a termékek csomagolásán.

Gyógynövény vagy allergén?

Az American College of Allergy, Asthma and Immunology (ACAAI) egyesület arra is felhívja a figyelmet, hogy a panaszok főként nők körében jelentkeznek. Nem árt, ha óvatosan választunk kozmetikumokat, sok esetben ugyanis épp a természetesnek vélt natúr, vagy gyógynövényeket tartalmazó termékekkel ártunk a legtöbbet magunknak. A kozmetikumok, fogkrémek mellett a gyógyhatású készítmények is panaszokat okozhatnak. A nyírfapollen és a fekete üröm például rendszeres összetevői a gyulladásos folyamatok csökkentésére használatos gyógykészítményeknek, azonban mindkét növény igen erős allergén is egyben.

Életen át tartó odafigyelés

Amennyiben allergiavizsgálat során bebizonyosodik, hogy a tüneteket valóban valamely fűszer okozza, a kezelés egyetlen módja az allergén elkerülése. Mindezt késztermékek esetében nehezíti a már említett feliratozási hiányosság és a fűszerek sokszínűsége is. Egyes termékek más-más típust tartalmazhatnak egyazon fűszerből, és a feldolgozás során is megváltozhat az allergenicitásuk. Hő hatására, tehát főzés, sütés közben egyes fűszerekben jelentősen csökkenhet a panaszt okozó allergének száma, de típustól függően akár a sokszorosára is emelkedhet. A fűszerallergia kezelése tehát folyamatos és gondos odafigyelést igényel a betegek részéről.