Egy fűszer, amely megérint

A szecsuáni borsról, az ázsiai konyha széles körben használt fűszeréről azt állapította meg a University College London kutatógárdája, hogy képes az agyban az érintés érzetét kelteni. Kémiailag aktiválja az érintésért felelős idegrostokat az ajkakon és a nyelven, és másodpercenként 50 érzetet közvetít az agyba. Nem véletlen tehát, hogy ez a bors – amely nem rokona az ismert borsfajtáknak – evésekor megbizsergeti a nyelvünket…

Dr. Nobuhiro Hagura (Kognitív Idegtudományi Intézet, UCL), ezt mondja: „Első ízben sikerült kimutatni, hogyan aktiválja ez a kémiai anyag – mérhető frekvenciát alkotva – az érintési idegvégződéseket. Tudjuk, hogy az olyan természetes fűszerek, mint a csilipaprika, a mustárolaj és a mentol, képesek aktiválni a hő- és a fájdalomérzésért felelős idegvégződéseket a bőrben, de azt nem tudtuk, hogy a szecsuáni bors miért éppen az érintés-idegrostokon keresztül működik. Az érintés tudatos érzetét, ezt a különös, bizsergő érzést képes kelteni.”

Szecsuáni borsMiután önként vállalkozók ajkára szecsuáni borsot tettek, megkérték őket, hasonlítsák össze a bizsergető érzés frekvenciáját azzal a vibrálást okozó stimulussal, amit a mutatóujjukon alkalmaznak.

A kutatók kimutatták, hogy a szecsuáni borsban lévő aktív összetevő stimulálja az RA1 idegvégződést az ajkakon és a nyelven. Ezek az idegrostok felelősek az érintésérzet közvetítéséért, egy könnyű érintésnek megfelelő érzetet küldve az agyba, másodpercenként 50-szer.

„Amit találtunk, az egy különleges aktív összetevő volt a borsban: a sanshool, amitől működésbe jönnek az idegrostok, és egy nagyon specifikus jelzést küldenek az agyba. A szecsuáni bors és a fizikai érintés érzete ugyanazt a jelutat használják az agyban.”

„Reméljük, hogy a sanshool okozta bizsergő érzés kiderítéséért végzett labormunka segít tisztázni az érzéshez kapcsolódó agyi folyamatokat, meg azt is, néhány esetben hogyan kapcsolódnak azok a fájdalomhoz.”

Szeretnék annak az okait is vizsgálni, miért kedvelik az emberek a szecsuáni borsot, és hogyan fokozza az étel ízét az érintés érzete.

Forrás: (Független)