Curry: a tradicionális gyógyászat reneszánsza

Az Oregoni Állami Egyetem munkatársai a curry nevű fűszer egészségvédő hatásait tanulmányozta, újabb indokokkal támasztva alá, hogy a gyógyászat évszázadok óta jó úton járt a fűszer hatóanyagát, a kurkumint illetően. A kurkumin már régóta a tudományos érdeklődés fókuszában van, korábban azonban antioxidáns és gyulladáscsillapító hatását tanulmányozták.

Curry: a tradicionális gyógyászat reneszánszaA curryben megtalálható egyik vegyület, a kurkumin egy olyan fehérje szintjének növekedését idézi elő, mely fontos az immunrendszer működése szempontjából, vagyis hozzájárul a fertőzések sikeres kivédéséhez. A CAMP-nek nevezett antimikrobiális peptid olyan baktériumokkal, vírusokkal, és gombákkal szemben hatékony, melyekkel korábban még nem találkozott a szervezet. Korábban kimutatták, hogy a D-vitamin is növeli a CAMP mennyiségét, azonban az alternatív szabályozási mechanizmus új utakat nyithat a táplálkozástudomány és a gyógyszertudomány területén.

A kurkuma gey ízletes, narancssárgás fűszernövény, melyből a curryt állítják elő, főként Indiában, Dél-Ázsiában és a Közel-Keleten honos. Orvosi célokra mintegy 2500 éve alkalmazzák, elsőként a Hindu Birodalom orvostudománya (ájurvéda) használta. A Journal of Nutritional Biochemistry oldalain bemutatott tanulmány szerint a curry hatóanyaga, a kurkumin serkentő hatást fejt ki a CAMP génjére, ugyanakkor Dr. Adrian Gombart és munkatársai szerint ez kevésbé hatékony, mint a D-vitamin. Az emberi szervezetben a CAMP az egyetlen antimikrobiális hatású peptid, ezért a felfedezésnek kiemelt jelentősége lehet.