A marihuána hiába legális, ha veszélyes

Oda kell figyelni arra, hogy hiába legális a marihuána használata 29 amerikai államban, a legalizációval veszélyek is leselkednek a gyermekekre. A gyerekek körében a marihuána rendszeres használata ugyanis függőséghez, depresszióhoz, pszichózishoz, tüdőproblémákhoz és figyelemzavarhoz vezethet, nem is beszélve a vezetésre gyakorolt negatív hatásról.

Az amerikai gyermekorvosok szövetsége, az AAP arra figyelmezteti a szakembereket, hogy a marihuána egyáltalán nem nevezhető jóindulatú szernek, különösen, ha kamaszokról van szó. A fiatal generáció körében igen gyakoriak a különféle, marihuána használathoz köthető abnormális elváltozások – fogalmaz dr. Seth Ammerman a szövetség közleményében.

Az AAP kutatója szerint rendkívül fontos hangsúlyozni, hogy a marihuána nem feltétlenül biztonságos, sőt sok esetben kimondottan veszélyes is lehet. Hiába van 29 állam, ahol orvosi vagy rekreációs célra, esetleg mindkettőre legális a használata, a kamaszok kannabisz fogyasztása külön terület, amelyre oda kell figyelni.

A gyerekek körében a marihuána rendszeres használata függőséghez, depresszióhoz, pszichózishoz, tüdőproblémákhoz és figyelemzavarhoz vezethet, nem is beszélve a vezetésre gyakorolt negatív hatásról – emeli ki a közlemény.

A szakemberek szerint fontos, hogy a szülők semmi esetre se használjanak marihuánát a gyerek előtt, és beszéljenek a fiataloknak arról, hogy a felnőttkor előtti, ellenőrizetlen fogyasztás rendkívül veszélyes és hosszú távon is káros lehet.

A cikk a Pediatrics című szaklapban jelent meg.