Orrspray-függő? Szokjon le, míg nem késő!

Az orrspray segít a légzésben, gyors megkönnyebbülést jelent. A túl hosszú, rendszeres használatkor azonban fennáll a függőség veszélye: az orrnyálkahártya megszokja a gyógyszert, egyre gyakrabban kell használni. Ez ördögi kör, véglegesen károsítja az orrnyálkahártyát, és orrvérzéshez, szélsőséges esetben ún. „büdös orrhoz” (rhinitis atrophicans) vezethet.

Az orrnyálkahártya duzzanatát megszüntető orrspray általában xilometazolint vagy oximetazolint tartalmaz. Ezek az orr nyálkahártyáján lévő erek receptoraira hatnak, és az erek összehúzódását okozzák. Az orrnyálkahártya duzzanata megszűnik, és ismét szabadon lélegzünk.

Az orrspray hosszan tartó alkalmazásával új receptorok képződnek, amelyek ráadásul érzéketlenek a gyógyszerre, ezzel gyorsabban csökken annak a hatása. Bizonyos körülmények között az orrnyálkahártya még jobban megduzzad, amikor a hatás elmúlik – ezt rebound-jelenségnek (bumeráng hatás) nevezik.

Az orrspray-függőség tünetei

Az orrspray-függőség a spray egyre gyakoribb és egyre sikertelenebb alkalmazásában jelentkezik. Krónikusan eldugult orr jellemzi. Szélsőséges esetekben a rebound-jelenség miatt fulladási félelmek jelentkezhetnek. A csökkenő hatás miatt az érintettek gyakrabban használják az orrspray-t vagy átváltanak nagyobb dózisú készítményre.

Száraz orr

Az orrspray túlzott használata következtében az orrnyálkahártya kiszárad, repedezetté válik, és ez könnyen orrvérzéshez vezethet. Ezen kívül az orr nyálkahártyájának erei állandóan beszűkülnek, és így nem tudják ellátni természetes védelmi funkciójukat. Légúti fertőzések esetén ez fokozott érzékenységhez vezet.

„Büdös orr” a baktériumok miatt

Súlyos esetekben az orrspray-függőség az orrnyálkahártya sorvadásához (atrófiához) vezethet. Ebben az esetben a nyálkahártya az erekkel és a mirigyekkel együtt visszafejlődik, így a belégzett levegőt nem tudja megfelelően nedvesíteni. Ennek következménye a megnövekedett az orrüreg, ahol a szárazság miatt repedések és kéreg alakulhat ki. Ez ideális táptalaj olyan baktériumok számára, mint a Klebsiella ozaenae. Ha ez a baktériumtörzs megfertőzi az orr nyálkahártyáját, ott édeskés, kellemetlen szag alakul ki. Mivel a szaglóideg rostok is megsérülnek, ez a szag először többnyire a hozzátartozóknak tűnik fel.

Az orrspray-függőség leküzdése

Sok embernek nehéz megszabadulni az orrspray túlzott használatától. A leszokás ideje alatt általában néhány napot elzáródott orral kell kibírni. Van néhány módszer, amely megkönnyíti a leszokást, és csökkentheti a visszaesés kockázatát:

 • Az egyik orrluk leszoktatása: először csak az egyik orrlyukba történő sprayhasználatról mondjon le. Ha ez az oldal néhány nap múlva rendbe jön, és orrspray nélkül szabadon tud lélegezni, akkor a másik orrlyuk kerül sorra.
 • Kortizonspray: írasson fel az orvossal kortizontartalmú orrsprayt. A kortizon gyulladásgátló, és csökkenti az irritált orrnyálkahártya duzzanatát.
 • Adagcsökkentés: váltson gyerekek, vagy csecsemők számára használatos orrsprayre anélkül, hogy növelné a napi alkalmazások számát. Ezek kevesebb hatóanyagot tartalmaznak, és így hozzájárulhatnak a leszoktatáshoz. Később a gyermekeknek szánt orrsprayt sóoldattal hígíthatja, mindaddig, amíg tiszta tengervíz-sprayvel is boldogul.
 • Az orr hidratálása: a tengervíz-orrspray és orrkenőcs dexpanthenol hatóanyaggal hidratálja az orrot, és hozzájárul a nyálkahártya regenerációjához.
 • Pszeudoefedrin tabletták: a pszeudoefedrin tartalmú tabletták hasznosak lehetnek az orrspray-függőség kezelésében. A pszeudoefedrinnek szintén dekongesztáns (érszűkítő) hatása van, de nem hat közvetlenül a nyálkahártyára, és ezért az nem szárad ki. Ne használja azonban ezeket a gyógyszereket anélkül, hogy orvosával konzultálna.

Fontos megtudni és kezelni az orrspray-függőség okát. Sok esetben például olyan, eddig fel nem ismert allergia áll fenn, amely krónikusan eldugult orrot okoz.

A függőség elkerülése: 6 javaslat

A függőségtől való félelem miatti lemondás az orrsprayről nem észszerű. Megfázás esetén a szervezetnek elég alvásra van szüksége a gyógyuláshoz, ezért heveny megfázás esetén az orrsprayt is használhatjuk az orr rövid időn belüli felszabadításához. Az orrspray-függőség elkerülése érdekében azonban néhány dolgot szem előtt kell tartani:

 • Ne használjon orrsprayt hét napnál hosszabb ideig, és naponta legfeljebb kétszer-háromszor. Ha egy hét után a megfázás tünetei nem javultak, keresse fel orvosát.
 • A gyermekek számára alkalmazott orrsprayk általában kisebb dózisúak. Használja a lehető legalacsonyabb adagot.
 • A tengervízzel végzett orröblítés az orrát kiszáradás nélkül megtisztíthatja.
 • A tengervíz-orrspray hosszú ideig biztonságosan, naponta többször is használható. Nedvesíti az orrot és a kiszáradás ellen hat.
 • Ülve vagy fekve fokozottan megduzzad az orrnyálkahártya. Időnként segít, ha feláll, és megtesz néhány lépést az orr megtisztításához.
 • Fűtött térben a száraz levegő elősegíti az orrnyálkahártya duzzanatát: a friss levegőn történő séta csodákra képes, ha elzáródott az orrunk.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szeretne még az orrspray-kről olvasni, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Permet, spray, aeroszol – hogyan használjuk?