Permet, spray, aeroszol – hogyan használjuk?

Nyakunkon a náthaszezon, érdemes felkészülni! Az orrsprayk valóságos megváltást jelentenek ilyenkor, segítségükkel az egyik legkínzóbb problémától, az orrnyálkahártyák duzzanatából eredő orrduguláson segíthetünk. A permetek gyorsan és pontosan hatnak, lehetővé teszik a gyógyszer nagyon finom eloszlását. Néhány dologra azonban ügyelni kell a használatukkor.

A permetek és aeroszolok előnyei

A gyulladáscsökkentő hatású öblítő, gargarizáló oldatokat nem mindenki szereti vagy tudja használni, sokaknak kellemetlen, ha fél percig kell gargarizálnia, és vannak, akik félnek, hogy lenyelik az erős ízű oldatot. Ilyenkor jönnek jól a permetek, aeroszolok. Attól függően, hogy a permeteket orr-, torok- vagy asztma miatt használjuk-e, figyelembe kell venni a különböző alkalmazásokat.

Orrspray

Az orrsprayt egyenesen kell tartani, így a permet optimálisan az orr nyálkahártyájához tapad, és a hatóanyag megfelelően felszívódhat.

Torokspray

A toroksprayt nem szabad belélegezni, mivel akkor nem tud megtapadni a mandula területének nyálkahártyáján. Ezért a permetező palack nyílásának kissé felfelé kell lennie. A belégzés megakadályozható az „aaa” hangos kiejtésével és egyidejűleg mélyen a szájba történő permetezéssel.

Ha a permetezett oldat rossz ízt hagy maga után, ne öblítse ki azonnal a száját, mert ezzel csak azt éri el, hogy a hatóanyagot eltávolítja, és a gyógyulás elmarad.

Adagoló aeroszolok

Az adagoló aeroszolok kicsi, nagynyomású gáztartályok, és elengedhetetlenek az asztma hatékony kezeléséhez. Mindegyik kifújásnál egy bizonyos mennyiségű hatóanyag kerül ki a hajtógázzal. Ilyen módon a pontosan adagolt mennyiségű hatóanyag finom ködként szabadul fel, amelyet egyidejűleg belélegzünk. Tartsa be a következő tanácsokat az adagoló aeroszolok alkalmazásával kapcsolatban:

  • Használat előtt erőteljesen rázzak fel a sprayt
  • Tartsa a tartályt a feje fölött és vegye le a védősapkát
  • A szájrészt szorosan zárja körül az ajkakkal
  • Lélegezzen ki erősen
  • Lassan lélegezzen be, ezzel egyidejűleg adagolja a permetet
  • A levegőt 5-10 másodpercig tartsa vissza
  • Lassan, az orron át lélegezzen ki.

Ha a kortizon tartalmú aeroszolokat kell belélegezni, vagy ha gyermekeknek kell a permetet használniuk, különböző méretű fúvókák, távtartók segíthetnek. Ezek a köztes darabok megkönnyítik a permet belélegzését. A távtartóba permetezett aeroszol több lépésben lélegezhető be, a kilélegzett levegő egy speciális szelepen keresztül távozik.

A távtartó tisztítása

Mivel a műanyag idővel elektromosan feltöltődik, a távtartót rendszeresen tisztítani kell akkor is, ha nem piszkos. Ha a távtartó elektrosztatikusan fel van töltve, akkor az aeroszol az adapter falán marad ahelyett, hogy a tüdőbe kerülne. Elég szétcsavarozni a távtartót, és tisztítószerrel megtisztítani. Ha tiszta vízzel öblítjük, a távtartónak a levegőn száradnia kell. Ne törölgessük, mert a távtartó műanyag felülete a dörzsölés következtében újra feltöltődne elektromosan.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szeretne még az orrspray-kről olvasni, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Orrspray-függő? Szokjon le, míg nem késő!