Segítség orrspray-függőségnél

Orrduguláskor, akut náthánál gyors megkönnyebbülést hozhat az orrspray, rendszeres használata azonban függőséget okozhat. Hozzászokunk a gyógyszerhez, és a spray-t gyakrabban kell alkalmazni a kívánt hatás eléréséhez. Ez az ördögi kör idővel károsítja a nyálkahártyát, ami orrvérzéshez, szélsőséges esetben az orrnyálkahártya krónikus gyulladásához vezethet.

Miért tesz függővé az orrspray?

A nyálkahártya-duzzanatot csökkentő orrspray általában a xilometazolin, vagy oximetazolin hatóanyagot tartalmazza. Ezek az orrnyálkahártya ereinek receptoraihoz kötődnek, és érszűkületet okoznak. A duzzanat csökken, és az orr újra „szabad” lesz.

Jussunk el a sós vízigA hosszan tartó használatnál azonban tolerancia hatás alakul ki: egyre több receptor képződik, amelyek ráadásul kevésbé érzékenyek a gyógyszerre, ezért a hatás gyorsan csökken. Bizonyos körülmények között az orr nyálkahártyáján a duzzanat még növekedhet is – ezt nevezik rebound-hatásnak, visszacsapási jelenségnek.

A függőség oka, tünetei

Az orrspray-függőség a mind gyakoribb és egyre sikertelenebb orrspray használatban nyilvánul meg, krónikus orrdugulás alakulhat ki. Szélsőséges esetben a rebound-hatás miatt még fulladás is felléphet, emiatt gyakrabban használják az orrspray-t, vagy átváltanak nagyobb dózisú készítményre.

A túlzott használat következtében kiszárad az orrnyálkahártya, repedezetté válik. Ez könnyen vezethet orrvérzéshez. Ráadásul az orrnyálkahártya az állandóan szűk véredények miatt nem kellően ellátott vérrel, és ez zavarja a természetes védelmi funkciót, fogékonyabbá tesz a légúti fertőzésekre.

Súlyos esetben a függőség miatt az orrnyálkahártya sorvadása következhet be. A nyálkahártya az erekkel együtt visszafejlődik, így a belélegzett levegőt nem tudják kielégítően nedvesíteni. A szárazság miatt repedések és hegek keletkezhetnek. Ez ideális táptalaja a baktériumoknak, pl. a Klebsiella ozaenae-nak. Ha ez a baktériumtörzs megtámadja az orrnyálkahártyát, édeskés, bűzös szag képződik. Mivel a szaglóideg-rostok is károsodhatnak, a szag általában először a beteg rokonainak tűnik fel.

A függőség elkerülése

Néha, akut nátha esetén használhatunk orrspray-t, de alkalmazásánál néhány dologra ügyelni kell a függőség elkerülése érdekében:

  • Ne használjon hét napnál tovább orrspray-t, és legfeljebb 2-3-szor naponta. Ha a betegség tünetei egy hét után se javultak, akkor forduljon orvoshoz.
  • A gyerekek számára készült orrspray kisebb hatóanyag, használja ezt.
  • A tengervizes orrüregöblítés felszabadítja az orrát és nem szárítja ki.
  • Fekvő helyzetben az orrnyálkahártya jelentősen megduzzad. Néha segít, ha felállunk és sétálunk néhány lépést, hogy enyhítsük az orrdugulást.
  • A száraz meleg levegő kedvez az orrnyálkahártya-duzzanatnak: egy séta a friss levegőn csodákra képes.

(Németből fordította: Koncz László)