Műnap a konnektorból vagy önbarnító?

Nyár, napfény, pihenés – és szép barna bőr. De amilyen gyorsan eltűnik a kipihentség üdülés után, úgy tűnik el a nyári barnaság is. Nekünk, európaiaknak el kellene fogadni azt a tényt, hogy az arany-bronz bőrszín nem a mi sajátunk. Csak az számíthat hosszan tartó barna színre, aki latin bőrtípusú. Aranyszabály: ki nehezen barnul, gyorsan elveszti színét.

A szolárium elősegíti a bőrrákot

Nyilvánvaló: a napozóágyak túlhaladottak. Az UV-sugarak által okozott károk túl nagyok, a sugárzás veszélye egyszerűen túl magas. Ezért óvnak a bőrgyógyászok attól, hogy szoláriummal növeljük a bőrrák kockázatát. Alternatívát kínál az önbarnító, amely a barnaságot leégés és a bőr öregedése nélkül biztosítja.

Ezt kerüljük!Leégés helyett önbarnító

A modern önbarnítók sokkal kellemesebbek és barátságosabbak, mint a konnektorból származó műnap. Az önbarnító hatóanyaga szintetikus cukor (DHA = dihidroxi-aceton), amely a gesztenye héjából származik, és reakcióba lépve a bőr fehérjéjével, színesíti azt. A színreakció közvetlenül az alkalmazás után elkezdődik, és körülbelül 6 óra múlva fejeződik be.

Mivel csak a bőr felső rétege lesz barna, a barnaság gyakran csak 3-5 napig tart. Legkésőbb két hét múlva már nem látható hatás.

Minél több DHA-t tartalmaz az önbarnító, annál intenzívebb a barnulás. A legtöbb önbarnító körülbelül 2% DHA-t tartalmaz, a turbó önbarnítók DHA tartalma körülbelül 5%. A legújabb generációs önbarnító ezen kívül erytrulose hatóanyagot tartalmaz, amely biotechnológiailag gyártott cukor. Ez a kombináció gondoskodik a nagyon természetes bőrszínről, a bőr kevésbé kiszárad ki, és a barnaság tovább tart.

Hámlasztás a foltok ellen

A legjobb, ha az önbarnítót reggel, zuhanyozás után visszük fel. Zuhanyozással leöblítjük a felesleges zsírt, és a törülközővel enyhén hámlasztjuk a bőrt. A száraz bőrsejtek testradírral vagy luffa szivaccsal távolíthatók el, mert a sima bőr jobban tartja a színt. Különösen a könyök, térd és a sarok néz ki tarkán hámlasztás nélkül. A bőrön akkor marad meg legjobban az önbarnító, ha a sporttal és egyéb izzadságtermelő tevékenységgel körülbelül három órát várunk a felvitel után.

Tippek az önbarnító felvitelére

  • Hogy a barnaság szép, egyenletes legyen, az önbarnítót kis adagokban, szivaccsal célszerű felvinni. Az első alkalommal érdemes enyhén színezett önbarnítót használni. A benne rejlő szín révén könnyen felismerhető, hogy hova vittük fel már az önbarnítót. Ezzel elkerüljük, hogy a különböző helyeken különböző mértékben legyünk barnák. Ez különösen fontos a könyökön és a térden, mert ezek gyorsan válnak sötétebbekké, mint a test többi része.
  • Némi testápoló gondoskodik az önbarnító felvitele előtt az egyenletes barnaságról a problémás területeken. A szemöldököt és hajtöveket hagyjuk ki.
  • Az önbarnító felvitele után várjunk a felöltözéssel kb. 30 percig, amíg teljesen felszívódik a bőrbe. Ezzel elkerülhetők a foltok a ruhán. Selyemből és a műszálas anyagokból ugyanis nagyon nehéz eltávolítani.

(Németből fordította: Koncz László)