Rákkeltő magyar napágyak

A Magyarországon működő napágyak 96-97 százaléka rákkeltő hatású. Ezt állapította meg a MKEH Kereskedelmi és Piacfelügyeleti Hatóságának 10 európai országgal közös akciója, amely a nagyközönség számára hozzáférhető szoláriumágyakat ellenőrizte.

Az eredmény: a szolgáltatók és kereskedelmi egységek jórészt nem teljesítik az előírásokat, különösen igaz ez a sugárzás erősségére.

A határokon átívelő, közös akcióban részt vett piacfelügyeleti hatóságok több mint 300 helyszínen ellenőriztek mintegy 500 szoláriumágyat. Magyarországon az MKEH munkatársai 28 helyszínen 68 ágyat vizsgáltak meg. Egyértelműen bebizonyosodott, hogy riasztóan nagy arányban nem teljesülnek az előírások, különös tekintettel a sugárzás erősségére, ami az előírások szerint nem haladhatja meg a 0,3 W/m2 értéket. A napágyak 52% százalékában nem tüntették fel azt a nagyon fontos információt sem, hogy az UV-sugárzás sérülést okozhat.

Magyarországon a napágyak 96,5 százalékban nem feleltek meg a sugárzás erősségére vonatkozó előírásoknak. Ez Európában kimagaslóan magas arány. A legmagasabb mért érték 1,43 W/m2 volt, ami csaknem ötszöröse a megengedett határértéknek.

A szoláriumba járók egészségének védelmére folytatódnak az ellenőrzések, részben az Európai Bizottság társfinanszírozásával, részben hazai források bevonásával. A jogszabályok megsértése esetén a nem megfelelő berendezések forgalmazását és használatát az ellenőrző hatóság megtiltja.

UV-sugárzás: a legveszélyesebbek között szerepel

Az UV-sugárzás pozitív élettani hatásai mellett riasztóak a túlzott sugárzás káros hatásai. Az ultraibolya-sugárzás nagy energiatartalma roncsolja a sejteket és gyengíti az immunrendszert, a bőr hólyagos leégéséhez, továbbá különféle szembetegségek kialakulásához vezethet. A rendszeres, kozmetikai célú szoláriumozás a bőr korai öregedését okozza.

Az UV-sugárzás legveszélyesebb és legalattomosabb következménye a néhány év vagy esetleg évtized elteltével bekövetkező különböző típusú rákfajták megjelenése mellett a melanóma (bőrrák) kialakulása lehet, amely gyakran halálos kimenetelű.

Az IARC nemzetközi rákkutató ügynökség, illetve a WHO (Egészségügyi Világszervezet) 2009-ben a napágyakat az emberi szervezet számára legveszélyesebb rákkeltő anyagokat tartalmazó A1 csoportba, a dohányzással azonos veszélyességi kategóriába sorolta.

(Forrás: Szoláriumágy-ellenőrzés: rákkeltő magyar napágyak )