Szolárium: napfény a csőből

A szolárium különösen télen és tavasszal vonz sok embert. A ragyogó barna bőr valóban egészséges és vonzó, a szépség mögött a legnagyobb szervünk, a bőrünk óriási védő és javító mechanizmusa működik. A bőrrák kialakulásának kockázata minden napozással nő, mivel az ultraibolya sugárzás – akár természetes, akár mesterséges – károsítja a sejteket.

Fehér foltosság: csak elfedni lehet

A fehér foltosság (vitiligo, Leucopathia acquisita) több mint ártalmatlan kozmetikai probléma, amellyel együtt kell élni. Ebben az esetben a normál bőrszín szerzett rendellenességéről van szó, a különböző régiókban feltűnő fehér foltok jelennek meg. Ezekben a világos foltokban hiányzik a melanin pigment, amely a mindenkori bőrszínt eredményezi.

Kétszer éberebbek maradnak az irodákban az ablak mellett ülők

A világos, természetes napfény hatására rendszeresebbé válhat az alvásciklusunk, javulhat a közérzetünk és ennek következtében növekedhet a munkakedvünk és a produktivitási szintünk is, derült ki egy új tanulmány eredményeiből. Az alvászavarral küzdő emberek számára sokat segíthet egy 30 perces séta a reggeli napsütésben, amitől összerendeződhet a biológia órájuk, és a mentális betegségtől, vagy időskori demenciától szenvedő páciensek mentális képességei is akár 10 százalékkal javulhatnak a természetes napfény hatására, derült ki a tanulmányból.

Segíthet megelőzni a gyulladásos bélbetegségeket a napfény

A legfrissebb felmérési adatok szerint az Egyesült Államok naposabb régióiban élők körében ritkábban fordulnak elő a különböző gyulladásos bélbetegségek. Egyes európai kutatások során a tudósok már korábban is kimutatták a napsütéses órák száma és a bélbetegségek előfordulása közötti kapcsolatot. A gyulladásos bélbetegségek között a leggyakoribbak a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás (orvosi szóval colitis ulcerosa).