Kétszer éberebbek maradnak az irodákban az ablak mellett ülők

A világos, természetes napfény hatására rendszeresebbé válhat az alvásciklusunk, javulhat a közérzetünk és ennek következtében növekedhet a munkakedvünk és a produktivitási szintünk is, derült ki egy új tanulmány eredményeiből. Az alvászavarral küzdő emberek számára sokat segíthet egy 30 perces séta a reggeli napsütésben, amitől összerendeződhet a biológia órájuk, és a mentális betegségtől, vagy időskori demenciától szenvedő páciensek mentális képességei is akár 10 százalékkal javulhatnak a természetes napfény hatására, derült ki a tanulmányból.

Kétszer éberebbek maradnak az irodákban az ablak mellett ülőkAz irodában a napfényes ablak mellett ülő munkatársak éberségi szintje akár a kétszerese is lehet a szoba közepén ülő kollégákénak, akik csak mesterséges fényhez jutnak, állítja Russel Foster professzor, az Oxford Egyetem idegtudósa, aki szerint a természetes fény összefüggésbe hozható a szervezet szerotonin, azaz „boldogsághormon” termelésével.

„A természetes napfénynek alig 5 százaléka jut be épületekbe, és az energiatakarékos izzók halvány, szűrt fénye sem biztosít elegendő világosságot, ezért sokak biológia órája felborul, amitől fáradtabbak és dekoncentráltabbak lesznek” – magyarázta Foster.

Egy napfényes napon a szabadtéren 100 000 lux fényt lehet mérni, míg egy szobában alig 300 lux fény van, pedig egy átlagos embernek legalább 1000 luxra van szüksége maximális teljesítményének elérése és fenntartása érdekében. A tanulmány részleteit a Cheltenhami Tudományos Fesztiválon ismertette Foster professzor.