Fényterápia depresszió és bőrbetegségek ellen

Fényzuhanyt használhatnak például depresszió kezelésére, de a bőr olyan betegségeinek tünetei is enyhíthetők fénnyel, mint például a pattanások, ekcéma vagy a pikkelysömör. A gyógyító fehér fényt depresszió esetén, az UV-sugárzást bőrbetegségeknél használják. Hogyan működik a fényterápia, és milyen kockázatokkal, mellékhatásokkal járhat a kezelés.

Fényterápia lehet a megoldás a jetlagre?

Nincsenek határok, repülünk a fél világon át, de a szervezetünk nemigen tud megbirkózni az ún. jetlag-jelenséggel. Amikor időzónákat átrepülve utazunk, a belső óránk összezavarodik, és emiatt extrém fáradtságot élünk át. A szakemberek szerint egy speciális, alvás közbeni fényterápia lehet a megoldás, amely azonban nem befolyásolja az alvás minőségét.

Fényterápia testnek, léleknek

Az, hogy Johann Wolfgang Goethe a halálos ágyán valóban több fényt kért, továbbra is tisztázatlan. Az azonban egyértelmű, hogy mindennapi életünkben a természetes fény elengedhetetlen. Meghatározza bioritmusunkat és gondoskodik többek között arról, hogy bőrünket érve D-vitamin képződjön. A gyógyászatban a napfényt és a mesterséges fényt is használják.

Kétszer éberebbek maradnak az irodákban az ablak mellett ülők

A világos, természetes napfény hatására rendszeresebbé válhat az alvásciklusunk, javulhat a közérzetünk és ennek következtében növekedhet a munkakedvünk és a produktivitási szintünk is, derült ki egy új tanulmány eredményeiből. Az alvászavarral küzdő emberek számára sokat segíthet egy 30 perces séta a reggeli napsütésben, amitől összerendeződhet a biológia órájuk, és a mentális betegségtől, vagy időskori demenciától szenvedő páciensek mentális képességei is akár 10 százalékkal javulhatnak a természetes napfény hatására, derült ki a tanulmányból.

Fényzuhannyal a jetlag ellen

A Delta légitársaság fejlesztésének köszönhetően a jetlag, vagy más néven időzónaátlépés-szindróma hamarosan a múlté lehet. Az amerikai légitársaság nemrég mutatta be ‘fotonfürdőjét’, ami az utasok belső órájának alaphelyzetbe állításával segíthet leküzdeni a jetlag okozta kellemetlenségeket. A fényzuhany lehetővé teszi, hogy az utasok a betáplált repülési adatok alapján saját egyéni igényeikhez alakítsák bioritmusukat. Az eszköz tulajdonképpen egy fénykamra, ami az Oxford Egyetem idegi tudományokkal és alváskutatással foglalkozó tudósának, Dr. Russell Fosternek a kutatásai alapján készült.

Fényterápia a gégerák ellen

A fény- vagy fotodinamikus terápia segíthet megvédeni a gégerák korai stádiumában lévő betegek hangját és hangszálait, állítják a detroit Henry Ford kórház tanulmányai.

Segít a fény

A SAD, azaz téli depresszió kutatásainak köszönhetően a depresszió – akár az Ön depressziója – kezelésének újabb biztonságos, olcsó, gyors és hatékony kezelését ismertük meg. Ha Ön depresszióban, elsősorban téli depresszióban szenved, a fényterápia lehet a segítség.

Fényterápiával a körömgomba ellen

Volt már, hogy a fogorvosa lézerrel kezelte a fogait? Jó kis technológia, igaz? Gondolt volna rá, hogy az ezzel egyenértékű fényterápiás technológiát a körömgomba kezelésénél is használják?

Fényterápiával a téli depresszió ellen

A tél erősen befolyásolja legtöbbünk kedélyállapotát. A nappalok rövidek, az égbolt és a táj nyomasztóan szürke. Az időjárás sok embernél vált ki úgynevezett szezonális, évszakhoz kötött depressziót, amely megfosztja az érintetteket az életörömtől és a cselekvési kedvtől.