Fényterápia testnek, léleknek

Az, hogy Johann Wolfgang Goethe a halálos ágyán valóban több fényt kért, továbbra is tisztázatlan. Az azonban egyértelmű, hogy mindennapi életünkben a természetes fény elengedhetetlen. Meghatározza bioritmusunkat és gondoskodik többek között arról, hogy bőrünket érve D-vitamin képződjön. A gyógyászatban a napfényt és a mesterséges fényt is használják.

A különböző fényformák teljesen különbözően hatnak az emberi testre. Az infravörös fény mindenekelőtt a kibocsátott hő révén hat, élénkíti a vérkeringést, ellazítja az izmokat és enyhíti a fájdalmakat – ezért használják az infravörös lámpát izomfeszültség, reumatikus tünetek, vagy orrmelléküreg-betegségek esetén.

A téli depresszió fénnyel gyógyulAz UV fény közvetlenül a bőrre hat. A besugárzás megnyugtatja az immunrendszert a bőr felső rétegeiben. Ez mindenekelőtt olyan allergiás megbetegedéseknél fontos, mint az ekcéma. Gyulladásos bőrbetegségek is enyhíthetők segítségével. A pikkelysömörnél a sugárzás gátolja ennek növekedését, ezzel megállítja a bőrsejtek fokozott képződését.

A gyermekgyógyászatban az UV-sugárzást újszülötteknél vetik be sárgaság esetén. A csecsemő köldökzsinórjának elvágása után, a vérképződés átállásával lebomlanak az anyai vérsejtek. A hemoglobin lebomlási termékei kezdetben csak kis mennyiségben választódnak ki a vesén keresztül, és kárt okoznának, ha a szervezetben maradnának. Az UV-besugárzással a festékanyagok aztán jól oldódó összetevőkre bomlanak, amelyek eltávozhatnak a vizelettel.

Fényterápia a depresszió ellen

A fehér, erős fénnyel történő besugárzást, amelynek összetétele körülbelül a napfénynek felel meg, elsősorban alvászavarok kezelésére alkalmazzák. Ezt a módszert általánosságban fényterápiának nevezik. Az alvászavar oka gyakran a biológiai napi ritmus eltolódása: a három műszakban dolgozók ugyanúgy szenvednek ettől, mint a repülőgépek személyzete.

Egy fluoreszkáló képernyő, más néven fényzuhany hozhatja újra egyensúlyba a szervezetet. Fényzuhanyt használnak szezonális depresszió kezelésére is. Ezeket a mentális zavarokat a napfény hiánya okozza, ami fontos vegyi anyagok és a hormonok, mint a melatonin és szerotonin egyensúlyának felborulásához vezet.

Kaphatók orvosilag bevizsgált és jóváhagyott eszközök a téli depresszió otthoni kezelésére. A betegpénztárak általában megtérítik ennek költségeit, ha az orvos korábban alkalmazott megfelelő kezelési tervet, és a kezelést ellenőrizi.

Fénytől eltűnik a zsír?

Lézerezés böjt helyett? A bostoni Massachusetts General Hospital tudósainak sikerült zsírszövetet infravörös lézersugárzás segítségével elégetni anélkül, hogy az megsértené a felette lévő bőrrétegeket. Mivel bizonyos hullámhosszúságú infravörös sugárzás a zsírszövetet gyorsabban felforrósítja, mint a vizet, a szervezet képes a zsírt lebontani és kiválasztani. Ez új távlatokat nyit a súlyos pattanások, a narancsbőr, vagy az érelmeszesedés kezelésében. Az alkalmazás azonban még egy ideig várat magára.

(Németből fordította: Koncz László)