Segít a fény

A SAD, azaz téli depresszió kutatásainak köszönhetően a depresszió – akár az Ön depressziója – kezelésének újabb biztonságos, olcsó, gyors és hatékony kezelését ismertük meg. Ha Ön depresszióban, elsősorban téli depresszióban szenved, a fényterápia lehet a segítség.

Dr. Richard T Loving és a kollégái 81 önkéntes bevonásával végeztek kutatást 60-79 évesek körében. A fényterápiás kutatás eredményei szerint már 4 hét után is 16%-os javulás volt mérhető. A kutatásban résztvevők közül egyesek különböző antidepresszánsokat szedtek, mások placebot. A javulási arány mindkét csoportnál azonos volt. Ez azt mutatja, hogy a fényterápia működött, és nem feltétlenül valamelyik antidepresszáns.

Fényterápiás kávéház

A fényterápia alkalmazása könnyű, nincsenek komoly mellékhatásai, ráadásul még olcsó is.

És ami a legszebb, még kórházi vagy egészségügyi környezet sem feltétlenül szükséges hozzá. Tudják ezt Svédországban is, ahol a téli depresszió a lakosság jelentős részét érinti valamilyen mértékben. A svédek többsége nyomottabb hangulatban van télen, mint nyáron, és 3 százalékuk szakorvosi kezelésre is szorul emiatt.

Erre alapozta ötletét az Iglo kávéház, mely fényterápiát kínál vendégeinek. A vendégek saját ruháik fölé fehér öltözetet húzva üldögélnek a teljesen fehér teremben, és az erős mennyezeti lámpák intenzív direkt fényében sütkéreznek. A kávéház kávét, gyümölcsitalokat és cukrászsüteményeket forgalmas, de a legnagyobb vonzerő a fényterápia. A legtöbb vendég reggel érkezik, hogy munkába menet előtt eltöltsön egy órát a fényben.

„Ez itt egy fajta nappótlék”, mondja a kávézó tulajdonosa. „Jelzi a szervezetnek, hogy valójában nappal van. Bár a »nap« művi, az elmére gyakorolt hatása valódi.”

Komphajó depresszió ellen

A Stockholm és a Balti-tengeri Aland sziget közt közlekedő Birka Paradise nevű cruiser, másfajta megoldást kínál. Üvegborítású „napfény-fedélzetet”, ahol mesterséges nap lámpák sütnek a medence körül elhelyezett karosszékekre.

A hajó hetente kb. 8500 utast szállít, akik közül sokan kihasználják a lehetőséget, hogy ledobják a télikabátjukat egy kis tengerparti élmény kedvéért.

A „napfény-fedélzet” hihetetlenül népszerű a sötét novemberi és decemberi időszakban. Sokan, amikor reggel felébrednek, felhúzzák a redőnyt, kinéznek az ablakon és azt mondják: „Olyan sötét van, menjünk egy kört a komppal”, állítják a komphajó üzemeltetői.

Keressük a boldogságot

A fényhiány hatására a szervezetben csökken a melatonin. Ez a hormon segít szabályozni az emberek alvási ciklusát. Ha kevés a melatonin, az agy nappal is azt gondolja, hogy éjszaka van.

Akik csak kis mértékben érintettek a téli depresszióban, más egyszerű módszerekkel is menekülhetnek a sötétség nyomása elől, például egy 30 perces sétával, amikor éppen világos van odakint.

Segít a gyertyafény vagy egy darab csokoládé is – bármi, ami ideiglenesen boldogságot kelt bennünk.

A fényt hozó szent

Minden évben, december 13-án a svéd osztálytermekben, irodákban és az utcákon fiatal, fehérruhás lányok jelennek meg, gyertyakoronával a fejükön.

Több ez, mint csupán szemgyönyörködtető látvány. Az évenkénti Luca-ünnep az egyik legrégebbi svéd hagyomány, hogy fényt hozzanak a tél közepén.

Szent Luca fiatal szicíliai nő volt, aki a IV. század elején halt keresztény mártírhalált. Bár a világ nagy részén nem igen ismerik, ő az egyetlen szent, akinek a svédek egy külön napot szentelnek. A legenda szerint Luca élelmet vitt a sötét föld alatti börtönökben sínylődő foglyoknak, és a fején egyensúlyozott gyertyákkal világította meg az utat. Svéd népszerűségét valószínűleg ennek a fényhozó képnek köszönheti.

(Forrás: No need to be SAD in Sweden, Does Light SAD Therapy work for depression? Angolból fordította: Harrach Orsolya)