Fényterápia lehet a megoldás a jetlagre?

Nincsenek határok, repülünk a fél világon át, de a szervezetünk nemigen tud megbirkózni az ún. jetlag-jelenséggel. Amikor időzónákat átrepülve utazunk, a belső óránk összezavarodik, és emiatt extrém fáradtságot élünk át. A szakemberek szerint egy speciális, alvás közbeni fényterápia lehet a megoldás, amely azonban nem befolyásolja az alvás minőségét.

A kaliforniai Stanford Egyetem szerint rövid, villanásszerű fények sorozatával akadályozhatjuk meg, hogy a jetlag kialakuljon, vagyis a szervezetünk lépésről lépésre hozzászokjon az új időzónához. A terápiát még azelőtt el kell kezdeni, hogy útra kelnénk.

Ez egy egészen új módszer, és jelentősen eltér mindattól, amivel eddig próbálkoztunk. A lényege az, hogy az erős fényvillanásokból álló terápiára a páciens álmában kerül sor, így a szervezet felkészül a más fényviszonyokra, amelyekkel az úti célhoz érve találkozni fog, és közben a belső órája is könnyebben átáll – mondja a kutatást vezető Jamie Zeitzer, a Stanford pszichiáter adjunktusa.

A szakember szerint egyfajta „biológiai hekkelésről” van szó, ami elhiteti az agyunkkal, hogy a nap hosszabb, miközben valójában alszunk. Szerencsére azonban – jelzi Zeitzer – a fényvillanások nem befolyásolják az alvás minőségét.

A tudósok abban bíznak, hogy az új fényterápiás módszer nem csupán a jetlag által okozott problémák kiküszöbölésére képes, hanem más, a cirkadián ritmus zavaraival összefüggő gondokra is megoldást jelenthet.

A kutatás a Journal of Clinical Investigation című szaklapban jelent meg.

Ha szívesen olvasna még a fényterápiáról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Fényterápia depresszió és bőrbetegségek ellen