Fényterápia depresszió és bőrbetegségek ellen

Fényzuhanyt használhatnak például depresszió kezelésére, de a bőr olyan betegségeinek tünetei is enyhíthetők fénnyel, mint például a pattanások, ekcéma vagy a pikkelysömör. A gyógyító fehér fényt depresszió esetén, az UV-sugárzást bőrbetegségeknél használják. Hogyan működik a fényterápia, és milyen kockázatokkal, mellékhatásokkal járhat a kezelés.

A fényterápiát főleg szezonális depresszió (téli depresszió) kezelésére használják. Ideális esetben a fénykezelés közvetlenül reggel, felkelés után történik. Ez fékezi a melatonin alváshormon termelődését, amely csak sötétben következik be. A hormonnak, amely részt vesz az alvás-ébrenlét ciklusunk szabályozásában, állítólag depressziót kiváltó hatása van.

Enyhe és közepes mértékű téli depresszió esetén a fényterápia hatékonysága jól dokumentált. A statisztikák szerint a tünetek tíz esetből kilencnél javulnak. A kezelés azonban nemcsak a szezonális depressziónál segíthet, hanem más típusú depresszióformáknál is hatékony. Többnyire olyan kezelési módszerek kiegészítéseként használják, mint például antidepresszánsok szedése.

Ebből áll a kezelés

Fényterápia során a betegeket fehér fénynek, azaz erős mesterséges fénynek teszik ki. Ezt a folyamatot fényzuhanynak is nevezik. A kezelésre fehér fényt használnak, amelynek spektruma megfelel a napfénynek. Ideális esetben a terápiát naponta legalább 20-30 percig folytatják. A beteg körülbelül egy méterre ül a fényforrástól.

A kezelés alatt nem kell közvetlenül a fényforrásba nézni, fontos azonban, hogy a fény a retinára essen. A besugárzás során ezért újságot is olvashat vagy reggelizhet. Elegendő, ha időről időre a fényterápiás lámpa felé tekint.

Tankoljunk napfényt!

A fényforrás erősségétől függ, hogy mennyi ideig kell tartania a besugárzásnak, de mindenképpen nagyon erős fényforrást kell használni. A normál izzók, amelyek körülbelül 300-500 lux erősségűek, nem elegendőek. Ideális esetben a fényforrás 10 000 lux erősségű. Fél óra sugárzás elegendő a bizonyítható hatás eléréséhez.

A kezelés keretében fényterápiás eszközt, tehát mesterséges fényt használnak, de a természetes napfény szintén alkalmas terápiára. A tanulmányok azt mutatják, hogy egyre több ember tölt kevés időt a szabadban. Érdemes rendszeresen kimenni a szabadba, és elegendő napfényt „tankolni”. Tiszta égbolt estén, röviddel napfelkelte után a szabadban is 10 000 lux van.

Bőrbetegségek enyhítése

Aki olyan bőrbetegségben szenved, mint az atópiás dermatitisz, övsömör, akné vagy napallergia, szintén profitálhat a fényterápiából. A depresszió kezelésével ellentétben azonban nem fehér fényt, hanem UV-fényt használnak. A fényterápia két formája ezért szigorúan elkülönítendő egymástól.

Az UV-fénynek gyulladásgátló hatása van, így sok fényterápiát használó embernél javulnak a panaszok. A kezelés hatására többek között enyhül a viszketés és pikkelysömör esetén kevesebb bőrsejt képződik.

Ha UV-fényterápiát végez, orvosától tájékoztatást kell kérnie az esetleges kockázatokról. A kezelés ugyanis megtámadhatja a bőrt, és elősegítheti annak öregedést. UV-B sugarak használata esetén a pigmentek is gyorsabban képződnek, és a bőr barnássá válik. Általában is ügyelni kell arra, hogy az ultraibolya sugárzás károsíthatja a sejtek genetikai anyagát. A kisebb sérülések esetén a sejtek önmagukat javíthatják, de a nagyobb károsodásnál ez már nem lehetséges, az ilyen károsodás elősegítheti a rák – például a rosszindulatú melanóma – ialakulását.

A fényterápia mellékhatásai

A fehér fénnyel történő fényterápia általában jól tolerálható, mellékhatások csak ritkán fordulnak elő. Jelentkezhetnek ilyen panaszok:

  • fejfájás
  • bőrpír
  • száraz nyálkahártyák
  • égő szem

Ha a kezelés alatt bármilyen mellékhatást észlel, beszéljen orvosával. Ő a tünetektől függően eldönti, folytatható-e a terápia vagy sem.

Mikor nem alkalmazható a fényterápia?

Azok, akik glaukómában szenvednek, vagy akiknek már volt retinaleválása, a fényterápia megkezdése előtt konzultálniuk kell az orvossal. Ugyanez vonatkozik a bőrbetegségekben vagy belgyógyászati betegségekben, például a lupus erythematodesben (krónikus autoimmun-betegség) szenvedőkre.

Óvatosság szükséges az olyan gyógyszerek esetében is, amelyek növelik a bőr fényérzékenységét. Ide tartozik az orbáncfű, valamint bizonyos antibiotikumok és pszichotróp gyógyszerek.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szívesen olvasna még a fényterápiáról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Fényterápia lehet a megoldás a jetlagre?