Fényterápia a gégerák ellen

A fény- vagy fotodinamikus terápia segíthet megvédeni a gégerák korai stádiumában lévő betegek hangját és hangszálait, állítják a detroit Henry Ford kórház tanulmányai.

Lézer kezelés„A fotodinamikus terápia hatékony kezelés a gége pikkelyes-sejtes carcinomája esetén, mely más terápiáknál kevésbé támadó jellegű kezelést jelent, kevesebb mellékhatással”, mondja a kutatás társszerzője, Vanessa G. Schweitzer, a Henry Ford kórház egyik vezető orvosa.

Az USA-ban évente több mint 10 000 embernél diagnosztizálnak gégerákot. A dohányosok és alkoholt fogyasztók esetében a kockázat növekszik. A gégerákot általában sugárterápiával, vagy operáció és kemoterápia kombinációjával kezelik.

A fotodinamikus terápia azonban a betegek egy részének egy másik lehetőséget is kínál. A folyamat lényege, hogy úgy pusztítja el a halálos ráksejteket, hogy közben nem károsítja a környező egészséges szövetet. Hatékony lézert és nem-mérgező, fényre aktiválódó gyógyszert, Photofrint használ. A lézer aktiválja a gyógyszert, amely reakciót vált ki a ráksejtekben, és megöli azokat.

Mivel a fényterápia nem károsítja az alapszövetet, ezért nem csak többszörös kezelést tesz lehetővé, de más terápiák előtt vagy után, illetve sikertelen sugárterápia esetén is alkalmazható.

Egybe hangzó vélemény azonban nincs a kutatásokban arról, hogy melyik kezelés – sebészeti, sugárterápia vagy fotodinamikus terápia – hozza a legjobb eredményt a hang megvédésében.

A jelenlegi Henry Ford tanulmány 10 betegre fókuszál, akiknek korai stádiumban lévő pikkelyes-sejtes gégedaganatát fototerápiával kezelték. A tanulmány értékelte, milyen jól működtek a hangszálak a fotodinamikus terápiát követően.

A betegek a terápia előtt és után is videostroboszkópos vizsgálaton estek át. Ez a korszakalkotó technológia nagyított, lassított felvételt ad a hangszálak működéséről. A technológia egy kicsi, meghajlított teleszkópot használ, melyet a szájon vagy orron át bevezetve mérik a hangszálak rezgését, miközben a betegek hangokat vagy szavakat ismételnek.

Az eredményeket egy beszédnyelv patológus és egy, a hangszálat mozgásából és rezgéséből eredő hang rendellenességekre szakosodott gégész elemezte.

A kezelést követő első 5 hétben a kutatók jelentős romlást észleltek az érintett hangszálak nem rezgő részein, ahogy az várható is volt, mondja Dr. Somers, a kutatás vezetője.

Tíz héttel a kezelés után látható javulás állt be.

A betegek a kezelés során enyhe melléktüneteket, például fényérzékenységet észlelnek. Érzékenyebbé válnak a fényhatásokra, könnyen leégnek a napon. Ez a kezelést követően körülbelül négy hétig tart. Átmeneti rekedtség is felléphet.

Dr. Somers reménykedik, hogy a további kutatások meggyőző érvekkel szolgálnak a fotodinamikus terápia, valamint sebészeti és sugárkezelés összehasonlításában.

(Forrás: Voice-Saver: Light Therapy for Early-Stage Laryngeal Cancer, angolból fordította: Harrach Orsolya)