Fényterápiával a körömgomba ellen

Volt már, hogy a fogorvosa lézerrel kezelte a fogait? Jó kis technológia, igaz? Gondolt volna rá, hogy az ezzel egyenértékű fényterápiás technológiát a körömgomba kezelésénél is használják?

Gabriel Maislos, a houstoni Memorial Hermann Southwest Hospital lábspecialistája arról számolt be, hogy infravörös fényterápiával 87%-os hatékonyságot ért el a körömgomba kezelésében. Azok számára, akik levetették a körmüket, hogy hatékonyabban kezelhessék a körömágyat gombaölő krémekkel, vagy azok számára, akik nem szeretnének esetlegesen májat károsító gyógyszerekkel kísérletezni, a fényterápia igen reménykeltő lehetőség.

A körömfertőzések teljes megszüntetése

A körömgomba összeszedhető a padlóról, a szőnyegről, a saját házunkban, a papucsunkból, de akár egy rosszul sikerült pedikűr során is. Az amerikai felnőtt lakosság 10%-a – 23 millió ember – küzd a körömgomba ellen. Évente több mint 1,2 billió dollárt költenek tablettákra és krémekre, de az orvosok szerint ezek csak az esetek felében segítenek. Ezért most új kezeléssel kísérleteznek, amely segít megszüntetni a fertőzést.

Kezdetben helyi kezelést alkalmaztak, amely 8%-ban volt hatékony. Azután jöttek a tabletták, ezek azonban károsíthatják a májat, és csak 70%-os hatékonyságúak. Most pedig itt a lézer, amelynek a hatékonysága 87%.

Dr. Maislos egy rácsmintát követve vezeti az infravörös lézersugarat a köröm felett, hogy megölje a fertőzést előidéző kórokozókat, miközben a köröm és a környező szövetek érintetlenek maradnak. Ezzel a módszerrel a forrásnál pusztítja el a gombát.

Egy konkrét márkájú lézerrel folytatott klinikai kísérleti teszt során a köröm fertőzése 50%-ban elmúlt a kezelés után. Hat hónappal később a betegek 76%-a egészségesen nőtt körömről számolt be. A kezelés kb. 1 000 dollárba kerül.

Az FDA (amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hatóság) még nem hagyta jóvá a körömgomba lézeres kezelését, de az eszköz engedélyezett a fogászatban, így az orvosok használják. Egy másik lézermárka klinikai tesztelés alatt áll.

Fontos tudni azt, hogy a körömgomba a cukorbetegségben és immun-rendellenességben szenvedő embereknél a szervezet komoly fertőzéséhez vezethet.

(Forrás: Light Therapy for Treating Toe Nail Fungus, Zapping Away Foot Infections, angolból fordította: H.O.)