Fehér foltosság: csak elfedni lehet

A fehér foltosság (vitiligo, Leucopathia acquisita) több mint ártalmatlan kozmetikai probléma, amellyel együtt kell élni. Ebben az esetben a normál bőrszín szerzett rendellenességéről van szó, a különböző régiókban feltűnő fehér foltok jelennek meg. Ezekben a világos foltokban hiányzik a melanin pigment, amely a mindenkori bőrszínt eredményezi.

A melanint a bőr különleges sejtjei termelik és a bőr középső rétegeiben rakódik le, mintegy védőfóliát képezve a káros ultraibolya sugárzás ellen.

A vitiligo nem tévesztendő össze az albinizmussal, ami teljesen más állapot. Az albinizmus ugyanis ritka veleszületett rendellenesség, ilyenkor a pigmentek az egész szervezetből hiányoznak. A bőr egyenletes fehéres-rózsaszín, a haj már gyermeknél is teljesen fehér és a szem piros, mert az írisz is pigment nélküli. Az állatvilágban ismerjük ezt az örökletes zavart, például az albínó fehér egereknél vagy patkányoknál.

Csúnya, de nem fertőz

A fehér foltok oka

A fehér foltosság közvetlenül nem öröklődik, és általában nem érinti az egész bőrt, vagy az összes pigmentált szövetet. Egy bizonyos öröklődés azonban feltételezhető, mert a betegség gyakrabban fordul elő bizonyos családoknál. A fehér foltok okait még mindig a kutatják.

Feltehetően a szervezet saját sejtjeivel szembeni immunreakciójáról van szó. Az ilyen úgynevezett autoimmun reakció révén a melanint termelő sejtek károsodnak, elvesztik a színező anyagok termelésének képességét, így színtelen bőrterületeket okoznak. Ezeken a területeken a szőr is fehér lehet, de nem feltétlenül.

Az immunológiai ok mellett szól többek között az, hogy a vitiligo gyakran e csoportba tartozó más betegségekkel társul, például bizonyos pajzsmirigy-betegségekkel, gyomornyálkahártya-elváltozásokkal, vagy kör alakú hajhullással, amelyeknél szintén immunológiai folyamatok vannak a háttérben.

A foltosság tipikus jelei

A betegség nagyon könnyen diagnosztizálható, mivel jól látható. A fehéres bőrfoltok mérete változó, olykor bizarr alakú, a szélén megjelenhetnek vörös vagy sötét elszíneződések. Különösen gyakran fordul elő a fejen és a nemi szervek környékén.

Bár a fehér foltosság önmagában nem okoz panaszokat, előfordulhatnak szövődményei. Ezek lehetnek akár pszichológiai változások, ami bizonytalanságot, társadalmi elszigeteltséget szül, és csökkent életminőséget okoz.

Fontos tudni, hogy az érintett bőrfelület ki van téve a káros UV-sugaraknak. Ez nagyobb kockázatot jelent a bőrrák kialakulására, ha nem tartják be konzekvensen a nap elleni védelmet.

Hogyan lehet kezelni?

A betegség okának kezelése jelenleg még nem lehetséges. Lehet azonban kezelni a tüneteket. Szóba jönnek kozmetikai készítmények a kiterjedt fehér foltok elfedésére, amelyeknek nem csak vizuális hatásuk van. A béta-karotin provitamint használják terápiás célokra, hiszen a bőr általános pigmentációs stimulációja fontos. Ám ez azt is eredményezheti, hogy a fehér foltok még jobban látszanak.

Terápia: besugárzás és növényi kivonatok

A célzott ultraibolya fénnyel történő besugárzás és fenilalanin hozhat némi sikert, ahogy azt egy összehasonlító tanulmányban öt évig tartó kezelés után kimutatták.

Különböző növényi kivonatok (például fekete faeperből készült) és tanninok javasoltak a fehér foltosság kezelésre, de ezeknek legfeljebb színező hatásuk van.

A napfény ellen a nem pigmentált bőrt nagy fényvédő hatású védőkenőccsel kell kenni, különben könnyen napégés következhet be ezeken a helyeken.

(Németből fordította: Koncz László)