Kollagenózis – beteg kötőszövet a szervezetben

A kollagenózis a ritka autoimmun betegségek egy csoportja, amikor az immunrendszer idegenként érzékeli a szervezet kötőszövetének (kollagén) egyes részeit, és ezek ellen ellenanyagot képez. Mivel a kötőszövet számos szervben megtalálható, a betegség sok szervet, például a nyálkahártyát vagy a bőrt, a tüdőt, a szívet vagy az véredényeket is gyakran eléri.

Fehér foltosság: csak elfedni lehet

A fehér foltosság (vitiligo, Leucopathia acquisita) több mint ártalmatlan kozmetikai probléma, amellyel együtt kell élni. Ebben az esetben a normál bőrszín szerzett rendellenességéről van szó, a különböző régiókban feltűnő fehér foltok jelennek meg. Ezekben a világos foltokban hiányzik a melanin pigment, amely a mindenkori bőrszínt eredményezi.

A laskagomba fehérjéje segíthet az autoimmun betegeknek

Az állatok, növények, gombák, baktériumok egyaránt használják a fehérjéiket arra, hogy mintegy „lyukat üssenek” a káros sejtekbe. A melbourne-i Monash Egyetem kutatói a laskagomba parazitaölő képességén keresztül vizsgálják, hogyan működik az a fehérje, amely elpusztítja a káros sejteket. A lenyűgöző technikával új út nyílhat meg a terápiában.

Hatékonyan csökkentheti a gyulladást az étrend megváltoztatása

Az Aucklandi Egyetem kutatóinak legújabb tanulmánya során kiderült, hogy az étrend megváltoztatása akár már 6 hét alatt képes jelentősen lecsökkenteni a gyulladás kockázatát. „A gyulladás számos krónikus betegség kiváltó oka, illetve katalizátora lehet, köztük az Alzheimer-kór, különféle kardiovaszkuláris betegségek, bizonyos rákfajták, számos autoimmun betegség, a reumás köszvény, a Crohn-betegség és a 2-es típusú diabétesz is összefüggésbe hozható a gyulladással” – mondta Lynette Ferguson, az Aucklandi Egyetem táplálkozástudományi professzora.

Pszichoterápiával a lupus ellen?

A pszichoterápia az immunitást ugyan nem befolyásolja, de javul vagy szinten tartható a betegek életminősége – állapítja meg egy spanyol tanulmány. Jelentős könnyebbség ez azoknak, akik a lupus nevű betegségben szenvednek.