A laskagomba fehérjéje segíthet az autoimmun betegeknek

Az állatok, növények, gombák, baktériumok egyaránt használják a fehérjéiket arra, hogy mintegy „lyukat üssenek” a káros sejtekbe. A melbourne-i Monash Egyetem kutatói a laskagomba parazitaölő képességén keresztül vizsgálják, hogyan működik az a fehérje, amely elpusztítja a káros sejteket. A lenyűgöző technikával új út nyílhat meg a terápiában.

Ezek a fehérjék képesek a célsejtek plazmamembránjába belefúrni, és egy nagy lyukat ütve megszüntetni a sejten belüli és a sejten kívüli tér közötti különbséget magyarázzák a kutatók. Azt, hogy pontosan hogyan is csinálják ezt a fehérjék, eddig nem tudták.

Autoimmun betegség: 100-nál többféle megjelenési formaDr. Michelle Dunstone (Monash University) és Helen Saibil (Birbeck College, UK) vezette kutatócsoport most kiderítette a laskagombán (Pleurotus ostreatus), hogyan üt lyukat pleurotolysin nevű fehérjéje a fonalféregbe.

A laskagomba a fákon él, a lombhullató fák lebontásában vesz részt. Húsevő gombafaj, fonalférgekkel (nematodákkal) táplálkozik. A kutatók fejlett kutatási eszközöket felhasználva tették láthatóvá, hogy dolgozik a gombafehérje. „Sosem hittem volna, hogy egyszer működés közben látom ezt a fehérjét. Lenyűgöző a mechanizmus, és az is lenyűgöző, hogy már van rá technikánk, hogyan lássuk ezt a lyukat ütő fehérjét működés közben” – mondja Dr. Dunstone.

Ha már ismerik a mechanizmust, akkor remény is van rá, hogy megtalálják a módját a folyamat blokkolásának – vagy átirányításának, oda, ahova kell. A kutatók reményei szerint az emberi fehérje – aminek perforin a neve – ugyanúgy viselkedik, mint a pleurotolysin, ugyanúgy öli meg a célsejteket. És ha ez így van, megnyílik az út az új terápia előtt.

A linkre kattintva megnézhető a videó, hogyan működik a laskagomba fehérjéje: http://www.medicalnewstoday.com/articles/288891.php