Segíthet megelőzni a gyulladásos bélbetegségeket a napfény

A legfrissebb felmérési adatok szerint az Egyesült Államok naposabb régióiban élők körében ritkábban fordulnak elő a különböző gyulladásos bélbetegségek. Egyes európai kutatások során a tudósok már korábban is kimutatták a napsütéses órák száma és a bélbetegségek előfordulása közötti kapcsolatot. A gyulladásos bélbetegségek között a leggyakoribbak a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás (orvosi szóval colitis ulcerosa).

Segíthet megelőzni a gyulladásos bélbetegségeket a napfényEzek rendkívül fájdalmasak lehetnek és időnként műtéti beavatkozást is szükségessé tesznek. A gyulladásos bélbetegségek kialakulásának oka ismeretlen.

A mostani kutatás során a szakértők a 1976 és 1989 között végzett Nővéri Egészségügyi Felmérések adatait használták fel, amelyekben 238 ezer önkéntes vett részt. A kutatások kezdetén egyik résztvevő sem szenvedett gyulladásos bélbetegségektől.

Az eredmények szerint északi államokban élőkkel összehasonlítva a déli államok lakóinál 52 százalékkal ritkábban alakult ki a Crohn-betegség és 38 százalékkal ritkábban a fekélyes vastagbélgyulladás. „Ennek legvalószínűbb oka, hogy a déli területen élők sokkal több napsütésnek és UVB sugárzásnak vannak kitéve, mint az északiak” – nyilatkozta Dr. Hamed Khalili, a Massachusetts Általános Kórház munkatársa. „Mint ismeretes, a D-vitamin az UV sugárzás hatására képződik a szervezetben, és javítja az öröklött immunitást, valamint segít szabályozni a gyulladásos folyamatok kialakulását.” A kutatás részletes leírása a Gut című online szaklapban olvasható.