A táplálkozás sorsdöntő Crohn-betegség esetében

A lakosság egyre nagyobb hányada szenved Crohn-betegségben, krónikus gyulladásos bélbetegségben. Ilyenkor az immunrendszer megtámadja a szervezet saját emésztőrendszerét, többnyire a vékony- és a vastagbél érintett, de kiterjedhet a nyelőcsőre és a gyomorra is. A betegség nem gyógyítható, a kezeléseknek köszönhetően azonban a tünetek enyhíthetők.

Hatékonyan csökkentheti a gyulladást az étrend megváltoztatása

Az Aucklandi Egyetem kutatóinak legújabb tanulmánya során kiderült, hogy az étrend megváltoztatása akár már 6 hét alatt képes jelentősen lecsökkenteni a gyulladás kockázatát. „A gyulladás számos krónikus betegség kiváltó oka, illetve katalizátora lehet, köztük az Alzheimer-kór, különféle kardiovaszkuláris betegségek, bizonyos rákfajták, számos autoimmun betegség, a reumás köszvény, a Crohn-betegség és a 2-es típusú diabétesz is összefüggésbe hozható a gyulladással” – mondta Lynette Ferguson, az Aucklandi Egyetem táplálkozástudományi professzora.

Segíthet megelőzni a gyulladásos bélbetegségeket a napfény

A legfrissebb felmérési adatok szerint az Egyesült Államok naposabb régióiban élők körében ritkábban fordulnak elő a különböző gyulladásos bélbetegségek. Egyes európai kutatások során a tudósok már korábban is kimutatták a napsütéses órák száma és a bélbetegségek előfordulása közötti kapcsolatot. A gyulladásos bélbetegségek között a leggyakoribbak a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás (orvosi szóval colitis ulcerosa).

Banánnal gyógyíthatják a Crohn-betegséget

A Crohn-betegség, ez a krónikus bélrendszeri gyulladás egyre több ember életét nehezíti meg hazánkban is, így nem csoda, hogy teljes erőbedobással kutatják az ellenszerét. A kutatók szerint a banánrostok jótékony hatással lehetnek a betegségre. Haspuffadás, hasgörcsök, hasmenés, hányinger, hányás, bőrkiütések – csak néhány a Crohn-betegséggel járó tünetek közül.