Banánnal gyógyíthatják a Crohn-betegséget

A Crohn-betegség, ez a krónikus bélrendszeri gyulladás egyre több ember életét nehezíti meg hazánkban is, így nem csoda, hogy teljes erőbedobással kutatják az ellenszerét. A kutatók szerint a banánrostok jótékony hatással lehetnek a betegségre. Haspuffadás, hasgörcsök, hasmenés, hányinger, hányás, bőrkiütések – csak néhány a Crohn-betegséggel járó tünetek közül.

Ez a krónikus bélrendszeri gyulladás nagyon alattomos, sokszor évekig alig észrevehető tüneteket produkál, majd minden ok nélkül újra aktív lesz és megkeseríti a betegek életét. Korábban hazánkban nagyon kevés Crohn-betegről tudtak az orvosok, míg ma ez a szám már hihetetlen méreteket ölt. Sajnos ez a betegség ma még gyógyíthatatlan, bár gyógyszerek mellett szinten tartható. A legújabb kutatások szerint azonban a banán jelentős javulást hozhat a Crohn-betegek állapotában.

Escherichia coli baktérium

A különböző törzsekből álló E. coli baktériumok az egészséges bélflórában is megtalálhatóak és nem okoznak panaszt. Vannak azonban olyan törzsei is, amelyek képesek szervezetünkben olyan anyagot termelni, ami által gyengül az ellenálló-képesség, hasmenés és bélnyálkahártya-gyulladás alakulhat ki. A Crohn-betegek bélrendszerében az E. coli egy bizonyos típusa emelkedett számban van jelen – ami azt feltételezi, hogy a betegség és az elfogyasztott ételek között összefüggés van. Ez a speciális baktérium ráadásul képes áthatolni a bél falán is, a bél M-sejtjein keresztül. A legújabb kutatások most azt vizsgálták, milyen étrendi tényező gátolja meg azt, hogy ezek az M-sejtek felvegyék az E. coli baktériumokat.

Banánrost a megoldás?

Az már régóta köztudott, hogy a káliumban gazdag banán nagyon hatásos hasmenés ellen. Ilyen esetekben ugyanis a szervezet rengeteg káliumot veszít, amit valahonnan pótolnia kell. A Provexis biotechnológiai cég munkatársai egy új, banánból készült szert teszteltek – szerintük ez az oldékony rost meggátolja, hogy a bél M-sejtjei felvegyék a kárt okozó E. coli baktériumokat. Bár ez a rost még nem a teljes gyógyulásban segít, de meggátolhatja a betegség súlyosbodását és megakadályozhatja a visszaesést.

A halolaj csökkenti a gyulladást

Az északi-sarkon élő eszkimó törzseknél sohasem fordul elő gyulladásos bélbetegség vagy fekélyes vastagbélgyulladás. Ezek a népek sok halat fogyasztanak, így a kutatók figyelme a halolajra irányult, amelyről köztudott, hogy sok betegség kezelésében hatásos. A benne lévő EPA és DHA ómega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásúak, így Crohn-betegeken is tesztelni kezdték. Egy két éven át tartó kísérletben azok a betegek, akik naponta 10-20 dkg, magas EPA és DHA tartalmú halat fogyasztottak, 20 százalékban tapasztalták a betegség rosszabbodását, szemben a halat nem fogyasztókkal, akik 58 százalékos rosszabbodásról számoltak be. Bár még sok vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy az ómega-3 zsírsavaknak a gyulladásos bélbetegségekre gyakorolt kedvező hatását bizonyítsák, ez is egy járható út az ellenszer felfedezésében.

MAP-baktérium és a Crohn-betegség

Sok kutató állítja, hogy a szarvasmarháknál előforduló Johne-betegség és az emberi Crohn-betegség között összefüggés van: mindkét esetben heveny, a szervezetet legyengítő hasmenés alakul ki. Egyes tudósok azt állítják, hogy a Crohn-beteg emberek fertőzött marhák tejével vitték be a szervezetükbe a MAP-baktériumot és így alakult ki náluk a betegség. Ez a baktérium különlegesen ellenálló faj, a hőkezelést is túléli és akár több hónapos nyugalmi időszak után is képes fertőzni. Hogy valóban a MAP kórokozójára adott immunreakció okozza-e a Crohn-betegséget, ahhoz még számtalan alapos laboratóriumi vizsgálat szükséges.

Ostorgilisztával (TSO) a Crohn-betegség ellen

A bélférgek élősködők, és első hallásra undort váltanak ki belőlünk. Pedig sok fajtájuk természetes úton – szennyezett ételekkel, italokkal – egyszerűen kerül be a szervezetünkbe. Mivel immunrendszerünk az évmilliók során már hozzászokott a bélparaziták jelenlétéhez, ezért testünk fel van készülve ezekre a férgekre. A disznók bélrendszerében élő ostorgiliszták jótékony hatással vannak a Crohn-betegek bélműködésére – petéi az emberi szervezetben 10-14 napig életképesek. A kutatások eredményei azt mutatják, hogy a TSO biztonságos és hatásos szer. A betegek három-négy hónapig itták a kukackoktélt és ez idő alatt sokuknál elmúlt az erős hasi fájdalom és hasmenés, jobb lett a közérzetük.

A Crohn-betegség ellenszerét még ma sem találták meg, de az orvosok és a betegek is bíznak benne, hogy a folyamatos kutatások egyszer meghozzák az eredményt. Sokan úgy gondolják, hogy legelőször a beteg lelkében kell rendet tenni, megoldani és feloldani mindenféle pszichés problémát, hiszen számos kutatás azt mutatja, hogy a Crohn aktivitása és a lélek állapota összefügg egymással.

Szerkesztette: Takács Bíborka