A táplálkozás sorsdöntő Crohn-betegség esetében

A lakosság egyre nagyobb hányada szenved Crohn-betegségben, krónikus gyulladásos bélbetegségben. Ilyenkor az immunrendszer megtámadja a szervezet saját emésztőrendszerét, többnyire a vékony- és a vastagbél érintett, de kiterjedhet a nyelőcsőre és a gyomorra is. A betegség nem gyógyítható, a kezeléseknek köszönhetően azonban a tünetek enyhíthetők.

A Crohn-betegség mellett a colitis ulcerosa is a krónikus gyulladásos bélbetegségek csoportjába tartozik, de a gyulladás a Crohn-betegséggel ellentétben csak a vastagbélre és a bélnyálkahártyára korlátozódik.

A táplálkozás központi szerepe

A betegséggel kapcsolatos tünetek mellett, mint a hasi fájdalom és a hasmenés, sok beteg küzd az alultápláltsággal. Ez egyrészt az általános étvágytalanságból ered, ami a betegség egyik tünete, másfelől sok beteg fél az intoleranciától, és viszonylag egyoldalúan táplálkoznak a hasmenés és a hányás elkerülése érdekében. A kiegyensúlyozott táplálkozás azonban rendkívül fontos, különösen gyulladásos bélbetegségek esetén.

A fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedőknek a következő táplálkozási tanácsokat kell követniük:

  • Általában véve a gyulladásos bélbetegségben szenvedő betegeknek arra kell ügyelniük, hogy lassan és tudatosan egyenek, és minden falatot jól rágjanak meg. Ily módon megkönnyítik a munkát a belek számára.
  • Sok apró étkezés jobb, mint néhány nagy, amely felboríthatja az emésztőrendszert.
  • Az ételnek nem szabad forrón vagy jéghidegen az asztalra kerülnie, mert ez irritálhatja a beleket és hasmenést okozhat. Ugyanez vonatkozik a nagyon erős, fűszeres ételekre is.
  • A csendes, barátságos légkör általában gondoskodik a gyomorbarát, lassú étkezésről. Az ilyen betegeknek ezért ajánlatos a kollégájukkal egy hangulatos étterembe menni, ahelyett hogy a kantinba vagy a snackbárba rohannának.

Bár a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa nagyon hasonlóak, vannak megkülönböztető jellemzőik. Ezt tükrözi az étkezési ajánlás is.

Táplálkozás Crohn-betegségnél: akut szakasz

A Crohn-betegség első jele általában három-hat hétig tartó súlyos, vér nélküli hasmenés és a has jobb oldalán jelentkező erős fájdalom. A hasmenéssel a szervezet sok folyadékot és tápanyagot veszít, és ezt pótolni kell. Habár csábítónak tűnhet az étel és ital minimálisra csökkentése a kellemetlen hasmenés elkerülése érdekében, ez a rossz út.

A betegnek a megszokottnál több folyadékot kell innia, így a szervezet nem szárad ki. Megfelelő a nem szénsavas víz vagy gyógytea. Kevésbé ajánlottak a gyümölcslevek, a kávé és a fekete tea. Figyelni kell arra, hogy a szervezet elegendő tápanyagot kapjon, ugyanakkor ne terheljük túl. A következő ételek alkalmasak például:

  • pépes gyümölcs
  • főtt vagy dinsztelt zöldség
  • burgonya
  • szójatermékek

A tejtermékeket, édességeket, süteményeket, üdítőitalokat és az alkoholt törölni kell a menüből.

Crohn-betegség, súlyosabb akut szakasz

Súlyos szakaszokban segíthet, ha a táplálkozást kizárólag levesekre és pépes ételekre korlátozzuk. Szélsőséges esetekben az ún. űrhajós étrend vagy mesterséges táplálkozás szondán át, vagy infúzió útján is elképzelhető.

Crohn-betegség, átmeneti enyhülési szakasz

Ügyelni kell arra, hogy a tartós hasmenés szakaszában elveszített tápanyagokat és folyadékot pótoljuk. Erre a célra elsősorban a rostban gazdag élelmiszerek alkalmasak. Ezek közé tartozik például:

  • teljes kiőrlésű gabona
  • dinsztelt vagy pépesített gyümölcs és zöldség (például banán)
  • rizs
  • zab
  • burgonya

Kevésbé emészthető a búza, tej, és kukorica.

Javasolt a laktóz és a fruktóz intolerancia vizsgálata

Sok Crohn-betegséggel küzdő beteg laktóz- vagy fruktózintoleranciában is szenved. A lehetséges intoleranciák orvosi vizsgálata ezért javasolt a kérdéses élelmiszerek elkerülése érdekében.

Az élelmiszerek elkészítése

Gyakran döntő az élelmiszerek elkészítési módja. Íme néhány tipp, amire ügyelni kell:

  • A zöldségeket általában főzni vagy párolni kell, a gyümölcsöket meg kell hámozni és pépesíteni, mivel ezek az élelmiszerek nehezen emészthetők és hashajtó hatásúak lehetnek.
  • A tejtermékek esetében a savanyú tejtermékek, mint a joghurt vagy az író jobban tolerálhatók, mint a sajt, tejszín vagy édesített gyümölcsjoghurt.
  • A tojás segít biztosítani a megfelelő mennyiségű fehérjét. A lágy tojás jobban tolerálható, mint a kemény tojás.
  • Húsnál és kolbásznál a sovány termékek általában jobban tolerálhatók, mint a zsíros, pácolt vagy füstölt húsfélék.

Az egyes élelmiszerek tolerálása személyenként nagymértékben változhat. A Crohn-betegségben szenvedőknek ezért tanácsos élelmiszernaplót vezetni, és beírni, hogy mely ételek okoztak panaszokat, és melyek nem.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma. ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Banánnal gyógyíthatják a Crohn-betegséget