Túl sok napozástól csökken a D-vitaminszint

Eddig úgy tudtuk, hogy a D-vitamin nélkülözhetetlen az egészséges csontokhoz, érdemes a napon tartózkodni, hogy a vitaminszint növekedjen a szervezetben. Egy nemrég végzett vizsgálat azonban azt állítja, hogy ha túl sok időt töltünk a napon, annak éppen ellenkező hatása lehet, és a D-vitamin szintünk nem nőni, hanem csökkenni fog. Végül is kinek lehet hinni?

Ha túl alacsony a D-vitamin szintünk, a csontok puhák és gyengék lesznek, és el is deformálódhatnak. Gyerekeknél a D-vitamin hiánya angolkórt, felnőtteknél pedig csontlágyulást okozhat, és bár a vitamint egyes élelmiszerekből is kinyerhetjük, a szervezetünk a legtöbbet a bőrünket közvetlenül érő napfényből képes előállítani.

Egy 2010-es brit kutatás kimutatta, hogy a D-vitaminhiány a szívbetegség, a bél- és mellrák, a szklerózis multiplex és a cukorbetegség kockázatát is növeli, ezért az Egyesült Királyságban a kockázati csoportba tartozóknál étrend-kiegészítők formájában pótolják a vitamint.

A Pernambuco Egyetem orvosi karának kutatói arra voltak kíváncsiak, vajon a barnára sült bőrű személyeknek valóban magasabb-e a D-vitamin szintje, ezért közel ezer, 13 és 82 év közötti brazil embert kísértek figyelemmel, akik naponta süttették magukat a napon, de napkrémet nem használtak és D-vitamint sem szedtek.

A szakemberek a Fitzpatrick-skála (bőrtípusok szerinti skála a fehértől a feketéig) segítségével megállapították, kinek milyen típusú a bőre, és vérük D-vitaminszintjét is megmérték. Meglepő módon az alanyok 72 százalékának D-vitaminhiánya volt, ők többnyire az idősebbek közül kerültek ki, illetve azok közül, akik kevesebb időt töltöttek a napon. Ami még ennél is meglepőbb volt, hogy sokaknak azok közül, akik nagyon sok időt töltöttek a napon, szintén alacsony volt a vitaminszintje.

A kutatást vezető dr. Francisco Bandeira szerint ennek az lehet az oka, hogy a napozás során felszabaduló pigmentek, amelyek a bőrünket barnává teszik és megvédik az UV-sugarak káros hatásaival szemben, gátolják a D-vitamin termelődését a vérben. A vizsgálat részleteiről az Endokrin Társaság idei éves találkozóján számoltak be a szakemberek, Bostonban.