Mit (t)ehettünk volna másként Görögországban

17 napot volt szerencsém Görögországban, Pargán tölteni előszezonban, ahol gyönyörű időt fogtunk ki. Megjegyzem, hogy olyan áron, ami sajnos kis hazánkban 5 napra sem lenne elegendő. Így folytatódik – ezúttal az étkezésről és a napozásról szóló gondolatokkal – Sztojalovszky Gábor természetgyógyász útibeszámolója, amelynek első része júniusban jelent meg.

A lényeg az, hogy „csapatunk” főként magamfajta nyugdíjasokból állt. Az előzményekben, az előző cikkemben már írtam arról, hogy a mozgáshiányos buszos utazást szinte senki sem próbálta mozgással ellensúlyozni, kompenzálni.

Tudatos étkezés, életvitel? Ugyan már!

Most arról osztom meg önökkel a gondolataimat, hogy mennyire nem vagyunk tudatosok az életvitelben, étkezésben. Mindenki jó szokás szerint bevásárolt és hozott magával – amúgy itthon sem olcsó – szalámikat, szalonnát, sonkát, konzerveket, műleveseket, ételízesítőket, leveskockákat.

Ezekkel az alapvető baj az, hogy a szállítás körülményei nem ideálisak egy magas fehérjetartalmú élelmiszernek. A másik érdekesség, hogy a szálláshelyünk környékén lévő boltokban, tavernákban sok, sőt a legtöbb élelmiszer olcsóbban volt beszerezhető, mint itthon. Erősen számoltam én is a költségeket, és rájöttem, hogy az itthonról vitt és az ott esetleg frissen, finoman, helyi „különlegességként” elkészített ételek ára között nem volt jelentős különbség.

Hazai nyaralóhelyeken szokásosan árult egyetlen lángos árából tudtam venni egy akkora adag gyrost, hogy alig tudtam elfogyasztani ebédként. Én azért megnézem, hogy mit eszem meg, aminek eredményeképpen igyekszem frissen készített ételeket fogyasztani. Finom és olcsóbb volt az igazi feta, paradicsom, kenyér, padlizsánsaláta, juhsajt, olajbogyó és több más élelmiszer.

Finomat, olcsón

Amíg többen, anyagi meggondolások alapján, fogyasztották a hazai műételeket, magukkal hozott, amúgy finom húsárut, nem értették, hogy mi miért nem ilyeneket hoztunk magunkkal. Erre válaszul elmondtam, hogy „ti gazdagabbak lehettek nálunk, mert ezek a műételek borzalmasan drágák, ugyanakkor nem támogatják az élhető életminőséget.

Valójában amikor mi a piacon frissen vásárolt zöldbabból, 10% joghurttal, sárgarépával finom levest készítettünk (semmilyen ételízesítő!), aminek az ára gyakorlatilag 2 műlevesé volt, támogattuk az egészségünket!” Nem mellékesen ezt 2 alkalommal fogyasztottuk el, hiszen akkora mennyiséget készítettünk.

Csodás a tengerpart, de nem mindegy, mikor megyünk le

A tenger sokakat vonz, így engem is. Csodálatos a tengerpart, bár a melengető kedves napocska helyett itt egy tűzokádó sárkány ontotta a forróságot 11 és 15-16 óra között. Mi reggel korán felkeltünk és elmentünk „csobbanni”, majd 10–11 óra között bejártuk a látnivalókat, érdekességeket, helyi műhelyeket.

A nagy többség viszont 8-9 között ébredve, nagyjából 11-12 órára ért le a tengerhez, hogy fürödjön. Láttam olyan égési sérüléseket embereken, amelyeknél a bőr már nemcsak hogy vörössé vált, hanem az égési sérülésre jellemző, vörös hólyagosodás tankönyvi képét mutatta. Természetesen nem csupán kis hazánk lányai és fiai tettek így, minden nációban akadtak hasonlóan gondolkodók.

Nem hiszem, hogy ilyen sok, a bőrrel kapcsolatos rosszindulatú elváltozás csak a véletlen műve volna. Úgy gondolom, hogy bár annyi csatornából ömlik, hogy ne tegyük ki magunkat extra erős napsugárzásnak, mert bajt okozhat, úgy látszik, ezt sokan nem hallják vagy nem értik meg.

Fél liter víz az egész napra…

Aztán itt van az a fránya víz! Igen, a vízfogyasztással kapcsolatban tapasztaltam, hogy rendkívül kevés ember hozott magával nagy palack vizet. Szinte mindenki „elegendőnek” gondolta a fél literes palack vizet egy egész napra úgy, hogy közben szétégette, szétizzadta magát a parton. Olyasmiket, hogy mi lesz így az elektrolitokkal, a belső homeosztázissal – már meg sem mertem említeni, nehogy úgy járjak, mint a hupikék törpikék mesében az okoska, akit mindig kidobtak a csapatból.

Mindezt azért írtam meg, hogy megkérjem a Tisztelt és Kedves Olvasót, gondolkodjon el rajta, illetve figyelmeztesse a szeretteit és a barátait. Hogy valódi örömben teljenek a nyaralás utáni napok, és elkerüljük a betegségeket, a szervi vagy az egész szervezetet érintő állapotromlást.

Nagy tisztelettel:
Sztojalovszky Gábor
akupresszőr, természetgyógyász
Tel.: +36 (50) 110-5977

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Többet kellene tudnunk a saját testünkről