Napfényben, nyáron könnyebb a teherbeesés

A napfürdőzés akár harmadával is növelheti a megtermékenyülés esélyét – derül ki egy friss kutatásból. A nyaralás nemcsak arra lehet jó, hogy az ember lazítson és egészséges színre tegyen szert, hanem még a családalapításnak is kedvezhet – állítják a szakemberek. Érdekes, hogy a fogantatás előtti hónap időjárása számít a leginkább ebből a szempontból.

Napfényben, nyáron könnyebb a teherbeesés

Dr. Frank Vandekerckhove Európa legnagyobb termékenységi konferenciáján mondta el, hogy nagyjából 6 000 nő mesterséges megtermékenyítési statisztikáját vette górcső alá, hogy összehasonlítsa azokat az időjárási körülményekkel.

A mesterséges megtermékenyítés dátumának időjárása nem gyakorolt hatást az eredményre, ám az egy hónappal azelőtti már igen. A magas hőmérséklet, a csapadékhiány és a napfény egytől egyig növelték a siker esélyét. A napfény hatása volt a legszembetűnőbb: akár 35 százalékkal is emelte a teherbe esés lehetőségét – hangzott el a European Society of Human Reproduction lisszaboni ülésén.

Dr. Vandekerckhove, a Genti Egyetem munkatársa szerint tehát a fogantatás előtt egy hónappal kell napfürdőzni a peteérés kedvéért.

Ez valószínűleg a megemelkedett D-vitamin szintnek tudható be, mely akkor termelődik a szervezetben, amikor napfény éri a bőrt, illetve annak, hogy befolyásolja a melatonin-háztartást, ami az alvás-ébrenlét ciklus szabályozása mellett a női hormonális ciklust is alakítja.

Noha a mostani eredmények mesterséges megtermékenyítésen átesett nőkre vonatkoznak, a szakember szerint minden okunk megvan feltételezni, hogy a napfény a természetes metódusra is hasonlóan hat.

Napjainkban tehát, amikor egyre gyakrabban kell orvosi segítséget kérni a teherbe eséshez, a napfény egyszerű megoldást jelenthet – tette hozzá Dr. Vandekerckhove.