Napfényben, nyáron könnyebb a teherbeesés

A napfürdőzés akár harmadával is növelheti a megtermékenyülés esélyét – derül ki egy friss kutatásból. A nyaralás nemcsak arra lehet jó, hogy az ember lazítson és egészséges színre tegyen szert, hanem még a családalapításnak is kedvezhet – állítják a szakemberek. Érdekes, hogy a fogantatás előtti hónap időjárása számít a leginkább ebből a szempontból.

Sikerült megfejteni a fogantatás egyik nagy rejtélyét

Nemrég sikerült azonosítani a fehérjét, ami lehetővé teszi a spermiumok számára, hogy megtelepedjenek a petesejten. A tudósok reményei szerint a felfedezés sokat segíthet az új termékenységi kezelések és fogamzásgátló módszerek kifejlesztésében. 2005-ben japán tudósoknak már sikerült azonosítaniuk a folyamatot, de csak a férfi oldalról, női részről nem.

Szeplőtlen fogantatás minden kétszázadik kismamánál?

Egy friss kutatásból nemrégiben kiderült, hogy a kutatásban részt vevő 7.870, tizenöt és huszonnyolc év közötti nő fél százaléka szüzessége ellenére szült, mégpedig mesterséges megtermékenyítés közbenjárása nélkül. A szakértők úgy vélik, hogy az eredmények bizonyítják: nem szabad megbízni az önbevalláson alapuló eredményekben.

Nem mindegy, mikor fogan meg egy gyermek?

Friss kutatások szerint a koraszülés kockázatának szempontjából nem mindegy, melyik hónapban fogan meg a magzat, hiszen például a májusban fogantak körében tíz százalékkal megnő a koraszülés esélye. A szakemberek szerint ennek az lehet az oka, hogy a várandós anyák január-februárban vannak a leginkább kitéve az influenza veszélyének, ami egy májusban fogant baba esetében már igencsak a terhesség végére esik, ezáltal könnyen idézhet elő idő előtti világra jövetelt.