Több kálium – alacsonyabb vérnyomás

Tudott dolog, hogy kevesebb só bevitelével csökkenteni lehet a vérnyomást. Arra már kevesebben gondolnak, hogy a káliumban gazdag élelmiszerek, pl. az avokádó, édesburgonya, spenót, bab- és borsófélék, banán, de még a kávé fogyasztásával is alacsonyabb lehet a vérnyomásunk. Őseink ezt ösztönösen jól csinálták, nekünk oda kellene figyelnünk rá!

Amikor Alicia McDonough, a Dél-Kalifornia Egyetem sejt- és idegbiológia professzor a vérnyomás és a sóbevitel, a vérnyomás és a káliumbevitel, illetve a nátrium/kálium arány összefüggését kereste a szakirodalomban, megállapította, hogy a magasabb káliumfogyasztás együtt jár az alacsonyabb vérnyomással, függetlenül a só (nátrium) fogyasztástól.

A táplálkozásban a kálium arányát (táplálékkiegészítővel) megváltoztató beavatkozás eredménye is arra utal, hogy a káliumbevitelnek közvetlenül is jótékony hatása van a vérnyomásra.

Amikor nagy mennyiségű káliumot fogyasztunk, a vese több sót és vizet választ ki, ami megnöveli a kálium kiválasztását is. Ha nagy mennyiségű káliumot fogyasztunk, az olyan, mint ha vízhajtót szednénk – mondja a professzor. A szervezet elvégzi a nátrium-kálium szabályozásának munkáját.

Ha a tipikus nyugati étrenden élünk, a nátriumszintünk magas, a káliumszintünk alacsony lesz. Ez jelentősen megnöveli az esélyünket a magas vérnyomás kialakulására. Amikor a káliumbevitel alacsony, a testünk úgy egyensúlyozza ki, hogy visszatartja a nátriumot, hogy megtartsa a kevés káliumot – ami olyan, mintha sok sót fogyasztanánk, magyarázza McDonough.

A káliumbevitelünk fokozása tudatos odafigyelést igényel. Őseink egyszerű ételeket ettek, étrendjükben sok gyümölcs, zöldségféle, babféle és magvak voltak, valamennyi jó káliumforrás, ellenben kevés bennük a nátrium.

Ezért aztán az ember úgy fejlődött az evolúció során, hogy a sóra (nátriumra) vágyott, és nem a káliumra. A modern étrendben azonban drasztikusan megváltozott a nátrium-kálium arány, minthogy a feldolgozott élelmiszerben só van, hogy kielégítse a só iránti igényünket, de általában véve nagyon alacsony a káliumtartalom.

Mennyi káliumot kellene fogyasztanunk a táplálékkal?

Felnőtteknek minimum 4,7 grammot naponta a vérnyomás csökkentésére, a sóban levő nátrium hatásának gyengítésére, és csökkentendő a vesekövek és a csontvesztés kialakulásának kockázatát.

Például, ha elfogyasztunk egy háromnegyed csésze fekete babot, a napi káliumbevitelünknek a felét teljesítettük. Növelni kellene az emberek tudatosságát a növényekből származó kálium fogyasztása tekintetében – ezt javasolja a professzor. Nem mellesleg: rá kellene írni a táplálék összetevőinek ismertetőjére a káliumtartalmat is.

Ha szívesen olvasna még a magas vérnyomás csökkentésének egyéb lehetőségeiről, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Javaslatok a vérnyomás gyógyszerek nélküli csökkentésére