Több kálium – alacsonyabb vérnyomás

Tudott dolog, hogy kevesebb só bevitelével csökkenteni lehet a vérnyomást. Arra már kevesebben gondolnak, hogy a káliumban gazdag élelmiszerek, pl. az avokádó, édesburgonya, spenót, bab- és borsófélék, banán, de még a kávé fogyasztásával is alacsonyabb lehet a vérnyomásunk. Őseink ezt ösztönösen jól csinálták, nekünk oda kellene figyelnünk rá!

Amikor Alicia McDonough, a Dél-Kalifornia Egyetem sejt- és idegbiológia professzor a vérnyomás és a sóbevitel, a vérnyomás és a káliumbevitel, illetve a nátrium/kálium arány összefüggését kereste a szakirodalomban, megállapította, hogy a magasabb káliumfogyasztás együtt jár az alacsonyabb vérnyomással, függetlenül a só (nátrium) fogyasztástól.

A bab kitűnő káliumforrás

A táplálkozásban a kálium arányát (táplálékkiegészítővel) megváltoztató beavatkozás eredménye is arra utal, hogy a káliumbevitelnek közvetlenül is jótékony hatása van a vérnyomásra.

Amikor nagy mennyiségű káliumot fogyasztunk, a vese több sót és vizet választ ki, ami megnöveli a kálium kiválasztását is. Ha nagy mennyiségű káliumot fogyasztunk, az olyan, mint ha vízhajtót szednénk – mondja a professzor. A szervezet elvégzi a nátrium-kálium szabályozásának munkáját.

Ha a tipikus nyugati étrenden élünk, a nátriumszintünk magas, a káliumszintünk alacsony lesz. Ez jelentősen megnöveli az esélyünket a magas vérnyomás kialakulására. Amikor a káliumbevitel alacsony, a testünk úgy egyensúlyozza ki, hogy visszatartja a nátriumot, hogy megtartsa a kevés káliumot – ami olyan, mintha sok sót fogyasztanánk, magyarázza McDonough.

A káliumbevitelünk fokozása tudatos odafigyelést igényel. Őseink egyszerű ételeket ettek, étrendjükben sok gyümölcs, zöldségféle, babféle és magvak voltak, valamennyi jó káliumforrás, ellenben kevés bennük a nátrium.

Ezért aztán az ember úgy fejlődött az evolúció során, hogy a sóra (nátriumra) vágyott, és nem a káliumra. A modern étrendben azonban drasztikusan megváltozott a nátrium-kálium arány, minthogy a feldolgozott élelmiszerben só van, hogy kielégítse a só iránti igényünket, de általában véve nagyon alacsony a káliumtartalom.

Hogy mennyi káliumot kellene fogyasztanunk a táplálékkal? Felnőtteknek minimum 4,7 grammot naponta a vérnyomás csökkentésére, a sóban levő nátrium hatásának gyengítésére, és csökkentendő a vesekövek és a csontvesztés kialakulásának kockázatát.

Például, ha elfogyasztunk egy háromnegyed csésze fekete babot, a napi káliumbevitelünknek a felét teljesítettük. Növelni kellene az emberek tudatosságát a növényekből származó kálium fogyasztása tekintetében – ezt javasolja a professzor. Nem mellesleg: rá kellene írni a táplálék összetevőinek ismertetőjére a káliumtartalmat is.

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés