Miért kezdjük a napot citromos vízzel?

Mi történik, ha citromos vízzel kezdjük a napot? A közösségi médiában naponta találkozunk ezzel a kérdéssel. Valóban, egy pohár – állott vagy langyos – citromos víz reggelente csodákra képes, olcsó és gyors frissítő, energiát ad, de nem csodaszer. A fogaink védelme érdekében szívószállal igyuk. Lássuk, miért érdemes bevezetni ezt a reggeli rutint?

Több kálium – alacsonyabb vérnyomás

Tudott dolog, hogy kevesebb só bevitelével csökkenteni lehet a vérnyomást. Arra már kevesebben gondolnak, hogy a káliumban gazdag élelmiszerek, pl. az avokádó, édesburgonya, spenót, bab- és borsófélék, banán, de még a kávé fogyasztásával is alacsonyabb lehet a vérnyomásunk. Őseink ezt ösztönösen jól csinálták, nekünk oda kellene figyelnünk rá!

Kálium a szervezetben

A kálium fontos ásványi anyag, amely fontos szerepet játszik a folyadékháztartás és az elektromos impulzusok ideg- és izomsejtekhez történő közvetítésében. A káliumszintet a szervezet pontosan szabályozza, a szükséges mennyiséget kivonja a táplálékból, a felesleget egyszerűen kiválasztja. Különböző okok miatt azonban felléphet káliumhiány a vérben, ami akár életveszélyessé válhat.

Van-e okunk félni a konyhasótól?

Időről időre felbukkannak az interneten a „káliummal mérgezett” sóról szóló figyelmeztetések. Sokszor halljuk az orvosoktól, hogy a túlzott sófogyasztás magas vérnyomást és más bajokat okoz, természetgyógyászok viszont éppen az ellenkezőjétől óvnak bennünket. Az utóbbiak azt hangsúlyozzák, hogy a só, vagyis a nátrium-klorid megfelelő aránya elengedhetetlen az egészségünk megőrzéséhez. Hogy segítsük olvasóink tájékozódását, megkérdeztünk egy vegyészt a témáról.

Narancssárga bajnok

Nehéz a sütőtök helyettesítőjeként bármit is találnunk: ennek a zöldségnek, hasznát tekintve bizonyára nincs párja. Ez volt és ez is marad az ideális diétás termék. A sütőtököt bárki eheti, s minden formájában – nyersen vagy sütve-főve is hasznos.

Magas vérnyomás: a kálium a barátod

Miért káros szervezetünknek a túl sok só, jobb-e az, ha ételeinket nátrium helyett káliumban gazdag sókkal sózzuk? Érdemes-e magas vérnyomás ellen C-vitamint szedni, és hatásos vérnyomáscsökkentő-e a fokhagyma, a levendula és bármilyen gyógynövény?