Kálium a szervezetben

A kálium fontos ásványi anyag, amely fontos szerepet játszik a folyadékháztartás és az elektromos impulzusok ideg- és izomsejtekhez történő közvetítésében. A káliumszintet a szervezet pontosan szabályozza, a szükséges mennyiséget kivonja a táplálékból, a felesleget egyszerűen kiválasztja. Különböző okok miatt azonban felléphet káliumhiány a vérben, ami akár életveszélyessé válhat.

A káliumhiány oka

Vannak egyértelmű okai a káliumhiánynak? Általában a normális táplálkozás elegendő káliumot juttat a szervezetbe, mivel a kálium nagyon sok élelmiszerben megtalálható. Gyomor-bélrendszeri problémák, súlyos hányás vagy hasmenés esetén, vagy hashajtók, vízhajtók hosszabb ideig tartó szedése esetén léphet fel káliumhiány, és ez akár halált is okozhat. A túlzott sóbevitel és a túlzott alkoholfogyasztás, erős izzadás és a nem megfelelő folyadékbevitel is okozhatja a vér káliumszintjének csökkenését, ezért a sportolóknál és idős embereknél különösen gyakori a káliumhiány.Izzadással sok káliumot vesztünk

Tünetek, jelek

A káliumhiány általános tünetekkel jelentkezik: fáradtság, fejfájás, szédülés vagy hányinger. Szembeötlő tünetei közé tartozik a székrekedés, izomgörcsök, bénulás és keringési problémák. A kálium legfontosabb funkciói a szervezetben a folyadékháztartás szabályozása a gyomor-bélrendszerben, valamint az izmok és idegek működésében való részvétel. Ha tehát e területeken panaszok jelentkeznek, ezek káliumhiányra utalhatnak. Veszélyessé válhat, ha a káliumhiány következtében a szívizmok működése rendellenessé válik, ami szívritmus-zavarokhoz vezethet.

A káliumhiány pótlása

A káliumhiány pótlása nem igényel nagy anyagi ráfordítást. Az érintettek fogyasszanak nagy káliumtartalmú élelmiszert, mint pl. a teljes kiőrlésű termékeket, aszalt gyümölcsöt, avokádót, banánt, burgonyát és diót. (Külön káliumot csak orvosi előírásra kell szedni.) Nagy mennyiségű káliumot biztosít a hosszan főzött burgonya és a hüvelyesek. A kálium ugyanis vízben oldódik és megmarad a főzővízben, amit azután tovább lehet használni levesek és szószok készítéséhez.

(Forrás: gesundheit.de, németből fordította: Koncz László)