Hogyan csökkentsük a diasztolés vérnyomást?

Vérnyomásméréskor az első szám a szisztolés, a második a diasztolés érték. A diasztolés a szívverések közti szünetben mérhető nyomást mutatja. A 90 feletti diasztolés értéket magasnak tekintjük, mivel szívrohamhoz vagy sztrókhoz vezethet. Érdemes megtanulnia, hogyan csökkentheti vérnyomását nem csupán orvosságokkal, hanem életmód-változtatással is.

A Mayo Klinika szakértői hangsúlyozzák az egészséges életmód fontos szerepét a normál vérnyomás megtartásában. Ha egészséges szokásokkal kontrolláljuk vérnyomásunkat, az segíthet, hogy kevesebb orvosságra legyen szükségünk. Íme néhány természetes módszer a diasztolés vérnyomás csökkentésére.Figyeljünk a diasztolés értékre

Mindennapi szokások javítása

A diasztolés vérnyomás emelkedésének elkerülése érdekében fontos, hogy javítsunk mindennapi szokásainkon. Ide tartozik a dohányzás abbahagyása, az alkohol- és sóbevitel csökkentése. A bevitt sómennyiségnek már kismértékű csökkentése is jelentősen csökkenti a diasztolés vérnyomást. Kevés alkohol fogyasztása csökkentheti a vérnyomást, de egy pohárnál több növelheti azt. A koffein hatására megugrik a vérnyomás, de a tudósok nem biztosak abban, hogy a hatás hosszan tartó. A dohányfüstben lévő nikotin belélegzése, sőt a passzív dohányzás is bizonyítottan növeli a vérnyomást.

Jótékony hatású ételek fogyasztása

Úgy tűnik, a gyümölcsben, zöldségben, teljes kiőrlésű gabonában és alacsony zsírtartalmú tejtermékekben gazdag étrend fogyasztása akár 14 mmHg-vel is csökkentheti a vérnyomást. A vérnyomásunk csökkentése érdekében kerüljük a telített zsírokban és koleszterinben gazdag ételek fogyasztását. A DASH-diétaként (Dietary Approaches to Stop Hypertension) is ismert étrendbe többek között az alábbiak tartoznak:

  • Káliumban gazdag ételek, mivel a kálium fontos a diasztolés vérnyomás szabályozásában. Ilyen étel például a banán, sárgabarack, limabab, avokádó, spenót, szilva, narancs és paradicsom.
  • Sok omega-3 zsírsavat tartalmazó ételek, például kagyló és hidegvízi halak (szardínia, makréla, szivárványos pisztráng, lazac és tonhal).Tanulmányok szerint a dokozahexoén-sav (DHA), az omega-3 zsírsavak egyik típusa, mérsékelt adagokban szedve csökkentheti a 40 év feletti emberek diasztolés vérnyomását.
  • A galagonya tea, ha naponta több pohárral megiszunk belőle, vérnyomáscsökkentő hatású. A szívizmokra is erősítő hatással van, normalizálja az izmok összehúzódását.
  • A lefölözött tej vagy 1%-os tej D-vitamint és kalciumot biztosít, segít 3-10%-kal csökkenteni a vérnyomást. Ez a hatás akár 15%-kal is csökkentheti a szívbetegség kockázatát.
  • A (kb. 70% kakaó tartalmú) keserű csokoládé kis adagokban fogyasztva (30 kalória, ami egy kis darab csokoládénak felel meg), súlynövekedés és egyéb mellékhatások nélkül segít csökkenteni a vérnyomást.

Szabaduljunk a felesleges súlytól

A kutatások kimutatták, hogy ha megszabadulunk néhány kilótól, az jelentős hatással lehet a vérnyomás csökkenésére. A zsírfelesleg hatására a szív keményebben dolgozik, ami a vérnyomás növekedéséhez (hipertenzióhoz) vezethet. A súlycsökkenés hatékonyabbá teszi a vérnyomáscsökkentő kezeléseket. Megfelelő testsúlyunk eléréséhez kérjük szakember tanácsát. Tanulmányok azt mutatják, hogy a hasi zsírpárna okozta nagy derékbőség magas vérnyomást, valamint szívbetegségeket okozhat.

Rendszeres testedzés

Kezdjünk könnyű aerob gyakorlatokba, például menjünk sétálni, használjunk gyaloglógépet, ússzunk, lépcsőzzünk, vagy kocogjunk. Ha naponta legalább 30 percet mozgunk, az segít csökkenteni a diasztolés vérnyomást, és erősíti a szívizmokat. Rövid hajrázások és erőgyakorlatok szintén segíthetik a vérnyomás javítását. A testedzés megfelelő módjáról kérje ki szakember tanácsát.

Stresszkezelés

A stressz és idegeskedés növelheti a vérnyomást. Állapítsa meg, mi okoz stresszt az Ön életében (család, munka, betegség, pénzügyek stb.), és gondolkodjon el rajta, hogyan tudná kezelni ezeket, hogy csökkenjen a stressz. Alkalmazzon relaxációs technikákat, például lélegezzen mélyeket, jógázzon, meditáljon, masszíroztassa magát. Ha van hobbija, vagy rendszeresen végez valamilyen kellemes tevékenységet, például fest vagy táncol, az szintén enyhítheti a stresszt, és csökkentheti a diasztolés vérnyomást.

Támogatás

Az önsegítés és professzionális segítség mellett egy támogató csoport, például család vagy barátok is segíthetnek a fizikai és érzelmi egészség javításában. Segíthetnek az edzések elvégzésében, támogatást adhatnak, hogy jobban vigyázzunk magunkra, szükség esetén biztathatnak. Segíthetnek abban is, hogy beszéljünk az állapotunkról. Ha több támogatásra van szükségünk, csatlakozzunk egy csoporthoz, ahol gyakorlati tanácsokat adnak, hogyan tudunk megbirkózni egészségi állapotunkkal. Ez is segítheti a vérnyomás csökkentését, és segít megőrizni a jó hangulatunkat is.

(Angolból fordította: H. Orsi)