Hogyan csökkenti a vérnyomást és serkenti a memóriát az ölelés?

Szeretteink megölelése a kötődés fokozása mellett számos egyéb fizikai előnnyel is jár – derült ki egy nemrég megjelent tanulmányból. A Bécsi Egyetem kutatói kimutatták, hogy amikor megöleljük egy barátunkat, oxitocin hormon szabadul fel a véráramba, ami csökkenti a vérnyomást, oldja a stresszt és a szorongást, sőt még a memóriát is javítja. Persze ehhez meg kell válogatnunk, kit ölelünk meg, mert ha egy kevésbé jó ismerőst ölelünk meg udvariasságból, azzal éppen ellenkező hatást érünk el.

Hogyan csökkenti a vérnyomást és serkenti a memóriát az ölelés?Az agyalapi mirigyben termelődő oxitocin főként a kötődést, a szociális viselkedést és a szülő-gyerek, valamint a házastársak közötti kötelék erősítéséről ismert. Az oxitocin megemelkedett szintjét mutatták ki például a jól működő kapcsolatokban élő partnerekben. Nők esetében a szülés és a szoptatás során is termelődik, hogy fokozza az anya és a csecsemő kötődését. Az ölelés a személyiséget is meglágyíthatja. A kutatók szerint az, aki gyakran öleli meg szeretteit, idővel egyre empatikusabbá válik.

Jürgen Sandkühler neurofiziológus azonban azt is hozzátette, hogy ezek a kedvező hatások csak akkor érvényesülnek, ha az emberek bíznak egymásban, ha a velejáró érzések kölcsönösek, és a megfelelő jelzéseket kiadják. „Ha az emberek nem ismerik egymást, vagy az ölelést nem kívánja mindkét fél, a pozitív hatások elvesznek” – állítja Sandkühler. Amikor ugyanis nem kívánt ölelést kapunk egy idegentől, vagy akár egy ismerősünktől, a hormon nem szabadul fel, és megnő a szorongás szintje. Ez pedig színtiszta stresszhez vezethet, mert ezzel figyelmen kívül hagytuk normális távolságtartó viselkedésünket. Ilyen esetekben a kortizol stresszhormon szabadul fel.

Sandkühler éppen ezért óva int a világszerte terjedő „ingyen ölelés” kampánytól, melynek keretében a résztvevők nyilvános helyeken ölelgetnek idegen embereket. „Csak akkor érvényesülhet a jótékony hatás, ha az ölelés mindkét résztvevője tisztában van azzal, hogy ártalmatlan szórakozásról van szó. Ha nem így történik, valamelyikük érzelmi teherként vagy stresszként élheti meg az ölelést” – magyarázta a kutató.