Akupresszúra: szédülés, gerincbántalmak

A hagyományos kínai gyógyászat fontos része az energiapályák (meridiánok) legaktívabb pontjainak kezelése. Ha ez tűvel történik, akkor akupunktúráról beszélünk. Az akupresszúra ugyanezeket az akupunktúrás pontokat kezeli, de tű vagy bármilyen más segédeszköz nélkül, puszta kézzel, ezért kiváló otthoni módszer az öngyógyításra és a gyógyításra.

Javaslatok a vérnyomás gyógyszerek nélküli csökkentésére

A magas vérnyomás a szív- és érrendszeri betegségek legnagyobb kockázati tényezője, amely viszont a halál fő oka a fejlett országokban. Körülbelül 35 millió német szenved magas vérnyomásban, de az érintetteknek csak a fele tud erről. Mivel a magas vérnyomás gyakran nem okoz panaszt, ritkán jelentkezik olyan panasz, mint a fejfájás, szédülés vagy orrvérzés.

Szédül, káprázik a szeme? Alacsony lehet a vérnyomása!

Úgy érezzük, mintha forogna velünk a világ, hideg, nyirkos lesz a bőrünk, és kis csillagok táncolnak a szemünk előtt: a keringési problémák gyakori tünetei ezek. A legtöbb panaszt az alacsony vérnyomás okozza, de a keringési problémák hátterében más okok is állhatnak. Lássunk néhány tanácsot, hogy mit tehetünk a keringési problémák megelőzése érdekében.

Demencia, szédülés ellen is jó a ginkgo

A páfrányfenyő leveleit agyi, keringési rendellenességek és demencia kezelésére is használják. A demencia általában koncentrációzavarral, memóriazavarral, alvászavarral, depressziós hangulattal, fejfájással, szédüléssel és fülcsengéssel társulhat. Ginkgo-kivonattal való kezelés előtt azonban ellenőrizni kell, nem más mögöttes betegség okozza-e a tüneteket.

Szédülés ellen Belzebub-edzés

A szédülésnek és egyensúlyi zavaroknak számos oka lehet. Felléphet neurológiai alapbetegségek (szélütés, Parkinson-kór, sclerosis multiplex) kísérő tüneteként, vagy a nyakizmok merevsége, nyakcsigolyák blokkolódása következtében is, de akár a belső fül vérkeringési zavarai is okozhatnak váratlan heves szédülést. Minden esetben érdemes megállapítani az okot.

Ha ringatózna az inkubátor…

Migrén, alvászavar, szédülés, kimerültség? Olvasási, számolási nehézségek az iskolában? Kockázati tényező lehet a koraszülötteknél a prenatális ringás kimaradása? A szemorvoslás tudományának sajnos100 éves lemaradása van látástréning ügyekben és úgy látszik, túl lassú a világ, hogy megértse: a szem nem egy optikai készülék, hanem a lélek tükre, és nem rögtön a korra és az öröklöttségre kellene kenni az okokat és azonnal „szemüvegeztetni”, operálni, hanem mérlegelni kellene az alternatív lehetőségeket is…

Forog a világ: szédülés, és ami mögötte van

Akár reggel, felkelés után, akár éjszaka vagy napközben jelentkeznek a szédülés tünetei, semmiképpen sem kellemesek. A szédülésnek számtalan fajtája, típusa lehet, kísérheti fejfájás, hányinger és fülfájás. Egy biztos: ha a tünetek már hosszabb ideje fennállnak, mindenképpen törődjünk vele, mert a hosszabb, rövidebb ideig tartó szédülés gyakran valamilyen betegség előjele is lehet.

A szédülés meglepő és mindennapos okai

Legtöbbünkkel már valószínűleg előfordult, hogy megszédültünk, például amikor túl hirtelen álltunk fel, aminek következtében pillanatnyi vér- és oxigénhiány állt be agyunkban. A felnőtt lakosság nagyjából egyharmada azonban ennél komolyabb mértékű szédüléstől szenved, melynek leggyakoribb okait foglaljuk össze az alábbiakban.

Kardiológiai kockázatot jelezhet felálláskor a szédülés

Ha felálláskor hirtelen leesik a vérnyomásunk, amitől szédülni kezdünk, a szívelégtelenség megnövekedett kockázatának lehetünk kitéve. Az orvosi szaknyelvben ortosztatikus hipotenzió néven ismert állapotban szenvedő kutatási alanyokban 54 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki szívelégtelenség, mint azokban a résztvevőkben, akiknek felálláskor nem esett le a vérnyomásuk. A kockázat 34 százalékra mérséklődött, amikor a kutatók kiszűrték azokat, akik magas vérnyomásban is szenvedtek.