Szédülés ellen Belzebub-edzés

A szédülésnek és egyensúlyi zavaroknak számos oka lehet. Felléphet neurológiai alapbetegségek (szélütés, Parkinson-kór, sclerosis multiplex) kísérő tüneteként, vagy a nyakizmok merevsége, nyakcsigolyák blokkolódása következtében is, de akár a belső fül vérkeringési zavarai is okozhatnak váratlan heves szédülést. Minden esetben érdemes megállapítani az okot.

A szédülés kezelésére ugyanakkor sok esetben fontos lehet a szédülés elleni torna is. A rendszeresen, állandó körülmények között végzett gyakorlatokat naponta 1-2 alkalommal 10-20 ismétléssel érdemes elvégezni. A végső cél a szédülés kompenzálása.

Sigrid Hrusa fizioterapeuta, aki hosszú idő óta foglalkozik szédüléses betegekkel, a szédülés okától függetlenül egy közös tünetet vett észre pácienseinél. A szédülő betegek testtengelye merev és rugalmatlan, mozgása kötött, cselekedetei beidegzettek. Ez érthető is, hiszen természetes, hogy akut szédülés esetén a betegek a szédülés elkerülése érdekében igyekeznek a lehető legkevesebbet mozogni. A sok önkéntelen mozgás, ami normál esetben olyan jellemző ránk, erősen csökken. Az is kérdés azonban, hogy mennyire rugalmas, mozgékony volt a beteg a szédülési tünetek megjelenése előtt. A megfigyelések azt mutatják, hogy azok, akik testi bajban (ízületi, fej-, nyakfájásban) szenvednek, testi vagy szellemi síkon szinte mindnyájan már korábban elvesztették mozgékonyságukat – például a megnövekedett stressz vagy a nem megfelelő munkavégzési körülmények (számítógépes munkahely) miatt.Lassan, fokozatosan mozogjunk

Ördögűzés a Belzebubbal

A szédüléstréning a lazító és légzőgyakorlatok mellett mindenekelőtt olyan mozdulatokat tartalmaz, melyek kiválthatják a szédülést, és emiatt az érintettek igyekeznek elkerülni azokat. De pont ez az elkerülő magatartást az, ami még rosszabbá teszi a szédülést. A mozgásprogram lépésről lépésre küzd a mozgékonyság és rugalmasság visszaállításáért. A gyakorlatokkal a betegek megtanulnak megint bízni az egyensúlyérzékükben.

A Belzebub-edzés a normál, spontán cselekedetek visszaállítását célozza meg. Az első lépésben a beteg ülve kezdi el a merev testtengelyek megmozgatását: elfordulások vízszintes tengely mentén, előre- és hátrahajlások, akár csak egész kis mértékben. Ezután a felső test elforgatása következik függőleges tengely mentén, majd az átlós tengely megmozgatása. A mozdulatok apránként egyre erősebbek lesznek. A második és harmadik lépésben járás közben történik a gyakorlatok végzése. A lényeg itt a mozdulatok nagyságán és a tempó változtatásán van.

A szédülésedzés, személyre szabottan, napi kétszeri gyakorlással, 1-2 héten belül akár 90%-kal is csökkentheti a szédüléses tüneteket. Hatékony kiegészítés vagy megelőzés lehet a társastánc. Szinte nincs is még egy olyan tevékenység, mely az érzékenységet, ritmusérzéket és alkalmazkodóképességet olyan intenzíven és gyorsan edzi, mint a páros vagy körtáncok.

Javasolt a pingpong is, ez nem csak a reakcióidőt javítja, hanem a mikromozgások vezérlését és a finommotorikus mozgást is, ezzel a rugalmasságot is növeli.

A lovaglás a törzsmozgás és az egyensúlyérzék finomhangolását segíti, ráadásul az állattal való együttműködés reagáló- és alkalmazkodóképességünket is edzi.

Útmutatás önálló tréninghez

Krónikus, jelentős mértékű szédülés esetén ne kezdjünk egyedül a gyakorlatokhoz. A gyakorlatok kisebb mértékű szédülés esetén, illetve a szédüléses tünetek kialakulásának megelőzésére javasoltak. Fontos tudni, hogy a gyakorlatok végzése során enyhe szédülés lép fel – innen a neve is, Belzebub-edzés, hiszen gyakorlat közben megidézzük az „ördögöt”. A gyakorlatokat érdemes naponta 2-3-szor megismételni.

Ülőgyakorlatok

1. Szemmozgatás

10-szer nézzen lassan felfelé és lefelé
10-szer nézzen gyorsan felfelé és lefelé
10-szer nézzen lassan jobbra és balra
10-szer nézzen gyorsan jobbra és balra

2. Fejmozgatás

10-szer hajtsa a fejét lassan előre és hátra
10-szer hajtsa a fejét gyorsan előre és hátra
10-szer hajtsa a fejét lassan jobbra és balra
10-szer hajtsa a fejét gyorsan jobbra és balra

3. Felsőtest mozgatása

10-szer lassan és 10-szer gyorsabban hajoljon előre, és vegyen fel egy tárgyat a földről

4. Elfordulások

Nyitott és csukott szemmel is 10-szer lassan forduljon el derékból jobbra és balra.

Állógyakorlatok

5. Ismételje meg az 1., 2. és 4. gyakorlatot állva, 10-szer
6. Felállás
Álljon fel ülő helyzetből 10-szer nyitott és 10-szer csukott szemmel.
7. Labdázás
Dobáljon egy labdát 10-szer, szemmagasságban, egyik kezéből a másikba.

Járógyakorlat

8. Menjen keresztül a szobán 10-szer nyitott és 10-szer csukott szemmel.
9. Egyensúlyozzon nyitott szemmel, 5-5 alkalommal, felváltva a jobb és a bal lábán.
10. Egyensúlyozzon csukott szemmel, 5-5 alkalommal, felváltva a jobb és a bal lábán.
11. Menjen végig egy vonal mentén 5-ször úgy, mint egy kötéltáncos (egymás elé tett lábakkal).
12. Ismételje meg a 11-es gyakorlatot csukott szemmel.

(Németből fordította: H. Orsi)