Akupresszúra: szédülés, gerincbántalmak

A hagyományos kínai gyógyászat fontos része az energiapályák (meridiánok) legaktívabb pontjainak kezelése. Ha ez tűvel történik, akkor akupunktúráról beszélünk. Az akupresszúra ugyanezeket az akupunktúrás pontokat kezeli, de tű vagy bármilyen más segédeszköz nélkül, puszta kézzel, ezért kiváló otthoni módszer az öngyógyításra és a gyógyításra.

A nyári melegben is hasznos lehet a szervezetünk számos működését szabályozó, központi energiapálya, az ún. kormányzó vezeték különböző pontjainak kezelése. Ez a meridián a farkcsont és a végbélnyílás között kezdődik, a gerinc középvonalában fut felfelé, átmegy a fejre, folytatódik a fejtetőn, a homlokon, majd az orron. Az ajak belső felületén, a felső fogíny határvonalában végződik.

Összesen 28 pontja van, közülük ezúttal a kormányzó vezeték 20-as pontjára (Kor-20) hívjuk fel a figyelmet. Kezelésével gyorsan érhetünk el vérnyomáscsökkenést, csillapíthatjuk a fejtető fájdalmát, a szédülést és a fülzúgást.

Hogyan kezeljük? Nyomogassuk a fejtető legmagasabb pontját, a két fülcsúcsot összekötő vonal és a középvonal metszéspontjában. A masszázs 30-40 – közepesen erős – nyomogatással történik, két nyomogatás között 1-2 másodpercig tartsuk fenn a nyomást.

Gerincproblémák

A gerinc problémáinak, fájdalmának enyhítésére két akupresszúrás pont a legalkalmasabb. Mindkettő a húgyhólyag-meridiánon (rövidítve H, angol rövidítéssel: BL) helyezkedik el.

Az egyik közülük a húgyhólyag-meridián 40-es pontja (H-40). Ez a térdhajlat közepében lévő bicepsz izom két ina között található. Kezelése következőképpen történik: ülő helyzetben, derékszögben behajlítva tartjuk a lábunkat, majd a hüvelykujj begyével alulról megkeressük a két ín közötti rész felezőpontját, és erősen felfelé nyomjuk a térd irányába. Ha megtaláltuk a pontot, amit a szokásostól eltérő, különleges fájdalomérzés jelez (úgy is szoktuk mondani, hogy „jól fáj”), akkor nyomogassuk a pontot 25-30-szor akkora erővel, hogy a fájdalomhatárig jussunk el. Ez azt jelenti, hogy kicsit fájhat is a kezelés, de azért ne legyen nagyon kellemetlen.

Mivel a húgyhólyag-meridián – mint a legtöbb akupunktúrás energiavezeték – szimmetrikusan, párban fut végig a testen, a H-40-es pontot mindkét lábon kezelhetjük. Figyeljük meg, hogy azonos nyomást alkalmazva, melyik térd alatt reagálunk érzékenyebben, hol fáj jobban a kezelés. Ez fontos jelzés, hiszen az akupresszúrában az azonos oldali pontok érzékenysége többnyire a fájdalom helyére is utal. Magyarán: ha a H-40-es pont nyomogatásra inkább a jobb térdnél érzékenyebb, akkor a fájdalom vagy a baj inkább a gerinc középvonalától jobbra eső részen jelentkezik, és fordítva.

A H-40-es pont kezelése segíthet a következő bajoknál: az összes gerinc menti panasz, alsó háti derékfájás, isiász, lumbágó, merev nyak, Bechterew-kór. Jó még hőguta, akut gyomor- és bélgyulladás, térdízületi gyulladás, az alsó végtag bénulása és a lábikraizom görcse esetén.

Fejfájás, isiász

A másik fontos kezelési lehetőség a húgyhólyag-meridián 60-as pontja (H-60). Ez a külső boka csúcsa és az Achilles-ín közötti távolság felénél található. Ugyanúgy kezeljük, mint a H-40-es pontot, vagyis a fájdalomküszöbig eljutó, 25-30-szor ismételt nyomogatással. Szintén érdemes megfigyelni, melyik lábunkon érzékenyebb a pont a kezelésre.

A H-60-as pont masszázsa a következő esetekben segíthet: fejfájás, merev nyak, alsó háti derékfájás (a H-40-es ponttal kombinálva), isiász, az alsó végtag bénulása, bokaízületi panaszok.

Kürti Gábor
természetgyógyász, akupresszőr
Tel.: +36 (30) 996-2787
Honlap: https://kurtigabor.com
Gyógyszer nélküli egészség Facebook csoport

Ha szívesen olvasna még az akupresszúráról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Akupresszúra: máj- és epeműködés