Akupresszúra: máj- és epeműködés

A hagyományos kínai gyógyászat fontos része az energiapályák (meridiánok) legaktívabb pontjainak kezelése. Ha ez tűvel történik, akkor akupunktúráról beszélünk. Az akupresszúra ugyanezeket az akupunktúrás pontokat kezeli, de tű vagy bármilyen más segédeszköz nélkül, puszta kézzel, ezért kiváló otthoni módszer az öngyógyításra és a gyógyításra.

Támogassuk a máj működését akupresszúrával! Kiváló szolgálatot tehet ebben a májmeridián 3-as pontjának (M-3) nyomkodása, masszírozása. Hatásos a következő panaszoknál, illetve célokra: vérnyomáscsökkentés, a máj működésének erősítése, fejfájás, szédülés.

Az M-3 akupont a lábfejen található, a nagyujj és a második ujj (az 1. és a 2. lábközépcsont) találkozása előtti bemélyedésben. Masszázsa 30-40 gyöngéd nyomogatással történik, két nyomogatás között 1-2 másodpercig tartsuk fenn a nyomást. A kezelést célszerű mindkét lábon elvégezni.

Epeműködés, emésztési problémák

Sok embert érint az epehólyag gyengébb működése és ennek következményei: például emésztési problémák, fejfájás, alvászavar. Támogassuk az epeműködést akupresszúrával. Ennek egyik módja az epehólyag 20-as akupresszúrás pont (Eh-20, angol rövidítéssel: GB20) kezelése.

Az Eh-20 akupont a tarkón, a nyakszirtcsont kidudorodása alatti bemélyedésben található, a fejbiccentő és a trapézizom tapadása között. Könnyű megtalálni, ha mutatóujjunkat a sziklacsont dudorára helyezzük, majd lassan lefelé csúsztatjuk a nyak irányába, így ujjunk valósággal „becsúszik” az említett mélyedésbe. Fokozza a kezelés hatékonyságát, ha vietnámi vagy kínai balzsamból egy keveset belemasszírozzunk a pontba.

Az Eh-20 pont masszírozása más problémáknál, így vörös, fájdalmas szem, fülzúgás, nyakfájdalom esetén is ajánlott. Ha tarkótáji fájdalomra használjuk, tanácsos a vérnyomásmérés is, hátha magas vérnyomás váltotta ki a fejfájást.

Masszázsa 30-40 – közepesen erős – nyomogatással történik, két nyomogatás között 1-2 másodpercig tartsuk fenn a nyomást.

Az epehólyag gyengébb működése és ennek következményei – például emésztési problémák, fejfájás, alvászavar – sokak életét megnehezítik. Támogassuk az epeműködést akupresszúrával. Ennek egyik módja az epehólyag 34-es akupresszúrás pont (Eh-34, angol rövidítéssel: GB34) kezelése.

Az Eh-34 akupont kezelése segít epehólyag-gyulladás, májgyulladás, magas vérnyomás esetén. A térd külső oldalán lefelé haladva, a szárkapocscsont feje alatt, egy kis mélyedésben tapintható úgy, hogy a lábunkat térdben behajlítjuk. Nyomkodással masszírozhatjuk. A kezelés 30-40 – közepesen erős – nyomogatással történik, két nyomogatás között 1-2 másodpercig tartsuk fenn a nyomást.

Kürti Gábor
természetgyógyász, akupresszőr
Tel.: +36 (30) 996-2787
Honlap: https://kurtigabor.com
Gyógyszer nélküli egészség Facebook csoport

Ha szívesen olvasna még az akupresszúráról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Akupresszúra: termosztát pont, kismedencei bajok