Akupresszúra: termosztát pont, kismedencei bajok

A hagyományos kínai gyógyászat fontos része az energiapályák (meridiánok) legaktívabb pontjainak kezelése. Ha ez tűvel történik, akkor akupunktúráról beszélünk. Az akupresszúra ugyanezeket az akupunktúrás pontokat kezeli, de tű vagy bármilyen más segédeszköz nélkül, puszta kézzel, ezért kiváló otthoni módszer az öngyógyításra és a gyógyításra.

Előbb-utóbb visszatér a nagy hőség, ezért jó szolgálatot tehet a hármas melegítő (Hm vagy angolul: TE) 5-ös pontjának, az úgynevezett termosztát pontnak a masszázsa. Mint nevéből is következtethetünk rá, szabályozza a hőmérsékletet: nagy melegben hűt, télen viszont, amikor fázunk, felmelegíti a testet.

Biztosan emlékeznek a korábban ismertetett, nyugtató hatású Szb-6 akupunktúrás pontra, amelyik 3 harántujjnyira található a csuklótól, az alkar belső oldalán. Nos, a Hm-5 aku pont szemben van vele, szintén 3 ujjnyira a csuklóredőtől, de az alkar külső oldalán. A kezelés a szokásos: 30-40 nyomogatás, masszírozás.

Persze a folyamatos folyadékpótlásról se feledkezzünk meg!

Menstruáció, hólyaghurut

Főleg nők számára fontos akupresszúrás lehetőség a lép meridián 6-os pontja (L-6, angol rövidítéssel SP6). Ennek a masszázsa minden kismedencei problémánál segít: jó a menstruáció megindítására vagy megállítására, hasznos bármilyen nőgyógyászati betegségben, hólyaghurutban vagy -gyulladásban stb. Terhesség esetén tilos kezelni!

Úgy találjuk meg, hogy négy ujjunkat összezárva a belső bokacsont legmagasabb pontjához illesztjük, és ebben a távolságban masszírozzuk, nyomogatjuk 30-40-szer a sípcsont belső oldala melletti aku pontot. Férfiaknak is hasznos lehet prosztata-, húgyhólyag és herepanaszok esetén, valamint potenciazavarban.

Kürti Gábor
természetgyógyász, akupresszőr
Tel.: +36 (30) 996-2787
Honlap: https://kurtigabor.com
Gyógyszer nélküli egészség Facebook csoport

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Akupresszúra: stresszkezelés, emésztési problémák