Talpmasszázs: szinte mindenki végezheti

A talpmasszázs kb. 2400 évvel ezelőtt alakult ki. A tapasztalati módszerek közé sorolandó, igaz, sok cikk és tudományos bizonyíték is van már arra, hogy miként is fejti ki hatását. A talpmasszázst szinte mindenki mindenkin végezheti, semmilyen káros hatásáról nem tudunk. Czibere Attila természetgyógyász cikkében a saját talpmasszázs módszerét ismerteti.

Akupresszúra: termosztát pont, kismedencei bajok

A hagyományos kínai gyógyászat fontos része az energiapályák (meridiánok) legaktívabb pontjainak kezelése. Ha ez tűvel történik, akkor akupunktúráról beszélünk. Az akupresszúra ugyanezeket az akupunktúrás pontokat kezeli, de tű vagy bármilyen más segédeszköz nélkül, puszta kézzel, ezért kiváló otthoni módszer az öngyógyításra és a gyógyításra.

A magas vérnyomás – Biztosan kell gyógyszer?

Biztosan kell-e gyógyszer magas vérnyomás esetén? A vérnyomás a vér által az artériás, tehát a test irányába haladó erek falára gyakorolt nyomás Hgmm-ben kifejezve. Ennek egészséges értéke felnőttben 120/80. Az érték első száma azt a nyomásértéket mutatja, ami akkor mérhető, mikor a szív összehúzódik, a második pedig a szív elernyedt állapotában, tehát telődéskor tapasztalható.

Gyógyító kínai mozgáskombináció: a 3-1-2 meridián gyakorlat

Nem csak vér, hús és csont vagyunk. Aki ma ezt nem így látja, bizony igen elmaradott nézeteket vall. Az energia (amit a kínaiak Qi-nek (ejtsd csí) neveznek, milliméterre pontosan meghatározható pályák mentén nyargal a bőrünk alatt. A Qi és energiahálózatuk, a meridiánok létét a hazánkban is működő nyugati orvoslás nem akarja tudomásul venni.

Doktormadarak

Az alternatív gyógyászat iránt érdeklődők körében talán nem ismeretlen fogalom az ősi kínai orvosláson alapuló 3-1-2 meridián torna. Ennek az egyszerű, mégis csodás gyógyulásokat eredményező gyakorlatnak az átadását és széles körben való terjesztését tűzte ki céljaként a hazai 3-1-2 Meridián Mozgalmat létrehozó Rigó Kata kutatóbiológus-természetgyógyász és Szarka Péter természetgyógyász, vagyis a Doktormadarak.