Gyógyító kínai mozgáskombináció: a 3-1-2 meridián gyakorlat

Nem csak vér, hús és csont vagyunk. Aki ma ezt nem így látja, bizony igen elmaradott nézeteket vall. Az energia (amit a kínaiak Qi-nek (ejtsd csí) neveznek, milliméterre pontosan meghatározható pályák mentén nyargal a bőrünk alatt. A Qi és energiahálózatuk, a meridiánok létét a hazánkban is működő nyugati orvoslás nem akarja tudomásul venni.

Ez talán érthető is, hisz a meridiánok nem kézzel fogható, szövettanilag kimutatható részeink, ugyanakkor modern módszerekkel igenis bizonyíthatók. Zhu Zhong Xiang professzor (a Kínai Tudományos Akadémia Biofizikai Intézete, illetve a Pekingi Akupunktúrás Meridián Kutató Központ orvoskutatója) sokat dolgozott a meridiánok kimutatásán. Az elvégzett mechanikus, elektronikus vizsgálatok, bőrellenállás-mérések és akusztikus kísérletek bebizonyították, hogy az ezekkel kirajzolt meridiánok pontosan megfelelnek az akupunktúrában használt vezetékeknek.

Miért fontosak a meridiánok? „Bennük kering a Qi és a Vér, kiegyensúlyozzák a Yint és a Yangot, döntenek életről és halálról, száz betegséget meggyógyítanak” (Sárga Császár Belső Könyve – Spirituális Tengely). Egy szó, mint száz, meridiánjainkban legyen egyensúly és rend, így minden szervünk energetikailag egészséges állapotban tartható, amivel jelentősen megnövelhetjük a várható élettartamot, erőben és egészségben.

Kínában sok olyan módszer létezik, amellyel a meridiánokat edzésben lehet tartani, gondoljunk csak a kung-fu-ra (kínai harcművészetek), tai-chi-re vagy épp a gyógyító légzésgykorlatokra, a quigong-ra. A gond ott kezdődik, hogy ezen gyakorlatok elsajátítása időigényes, bonyolult, sok edzést kíván, és jobb fiatalon, gyerekkorban elkezdeni, mivel a test hajlékonyságát igénylik. Így ezeket nem lehet terápiásan bármikor, bárkinél, azonnal alkalmazni.

Zhu professzor ezért úgy gondolta, létrehoz valamit, ami ötvözi a Sárga Császár Belső Könyvében olvasható akupunktúrás szabályokat, a meridiánelméletet, valamint a testi erőt igénylő gyakorlatokat, s ezek összegyúrásával létrehoz egy egyszerű, biztonságos, könnyen megtanulható, bármely életkorban elkezdhető egészségmegőrző módszert: ez a 3-1-2 meridián gyakorlat. Az évek során mintegy harmincezer gyógyult esetet publikált, és nemzetközi szemináriumokon tanítja ezt a módszert és képez 3-1-2 meridián doktorokat.

A 3-1-2 meridián gyakorlat egy 12 perces kínai gyógytorna. Napi rendszerességgel végezve feloldódnak testünk meridiánjainak energetikai blokkjai, ami a test öngyógyulását indítja el. 3 akupunktúrás pont masszázsával, pár perc könnyed izommunkával és az összes meridiánt aktiváló finom testcsapkodással (mely az eredetileg előírt hasi légzést váltja ki, és ráadásul minden meridiánt érint, nem csak a hason futókat) a lehető legmélyrehatóbban teszünk egészségünkért.

A gyakorlat egyszerű, biztonságos, nem megerőltető, bármely életkorban elkezdhető, gyógyszermentes megoldást nyújt sok-sok akut és krónikus panaszra, és napi végzése hozzásegít a jelentősen hosszabb és egészségesebb élethez. A 3-1-2 meridián gyakorlat öngyógyító technika, végzése nem igényel semmilyen külső segítséget. Teljes kezelés, nem csak egy-egy gondot orvosol. Sokszor olyan bajoktól is megszabadulunk, amelyekről már évek óta tudomást se vettünk. A 3-1-2 radikális: okot kezel, nem tünetet. Végzésénél fontos a következetesség, végezzük el a mozgást minden nap, s egyéntől függően 1-3 héten belül már igen komoly javulás áll be állapotunkban. A nagy vízválasztó általában a 4. héten várható. Egészségünk, hangulatunk, fizikumunk, immunrendszerünk, egyszóval teljes testi és lelki harmóniánk napról napra javulni fog. Végezzük a gyakorlatot az első hónapban naponta kétszer, majd napi egyszer, s váljon az életünk részévé.

Mit is jelent a „3-1-2” elnevezés?

3: Vastagbél-4, Szívburok-6 és Gyomor-36 – a három akupont masszázsával a test egészére hatunk, az összes szervet kezeljük, fájdalmat csillapítunk, simaizmokat (erek falai, szív, belső szervek) lazítunk, és növeljük a várható élettartamot.

Vab-4 Gyomor-36 Gyomor-36

1: hasi légzés – egy mélylégzési technika, este lefekvés után, elalvás előtt végezzük, ilyenkor csak a has alja emelkedik (koncentráljunk a köldök alatti területre), a mellkas nem mozdul. A tüdőkapacitás 2-10-szeresére nő, 9 meridián kap kezelést, nyugalmas alvást biztosít és kiváló tumorprevenció.

2: 2 lábbal végzett rövid izommunka, pl. guggolás – nem megerőltető, nem megizzasztó, a szívet meg nem terhelő. Itt nem a teljesítmény számít, hanem a vázizomzat könnyed átmozgatása. Meg lehet támaszkodni, a tempó is lehet egyéni. A lényeg, hogy egy nap se maradjon ki!

Szívburok-6 Szívburok-6
Szívburok 6

Milyen betegségekben használjuk a 3-1-2-et? Nem nagyon lehet olyan betegséget említeni, amire nem lehetne javasolni a teljes panasz megszüntetésére vagy kiegészítő terápiaként. Magas vérnyomás, szívpanaszok, cukorbetegség, asztma, allergiák, immungyengeség, idegrendszeri elváltozások, ízületi panaszok, pszichés betegségek, erőtlenség, kimerültség, a sor hosszú…

Világsikerek és a Doktormadarak saját betegeinek beszámolói, még több információ és érdekesség, valamint filmes oktató DVD a Doktormadarak weboldalon.

Rigó Katalin
3-1-2 meridián doktor, természetgyógyász, akupresszőr, kutatóbiológus