A magas vérnyomás – Biztosan kell gyógyszer?

Biztosan kell-e gyógyszer magas vérnyomás esetén? A vérnyomás a vér által az artériás, tehát a test irányába haladó erek falára gyakorolt nyomás Hgmm-ben kifejezve. Ennek egészséges értéke felnőttben 120/80. Az érték első száma azt a nyomásértéket mutatja, ami akkor mérhető, mikor a szív összehúzódik, a második pedig a szív elernyedt állapotában, tehát telődéskor tapasztalható.

Ha az érték krónikusan (tartósan) magasabb, hipertóniáról (magas vérnyomásról) beszélünk. A „civilizált társadalom” népbetegsége a magas vérnyomás, mely következménye a stressznek, a sok sónak, a kevés mozgásnak, ami a sok zsíros-cukros-olajos étek feleslegeit kitakarítaná ereinkből.

A magas vérnyomást kezelni kell, különben az érfal (pláne ha az már meszesedett is) könnyen megreped, tartós és nagyfokú károsodás alakulhat is, s a vérzés akár azonnal végzetes is lehet. Szívünkre, ereinkre vigyázni tehát nem divat kérdése!

Mit tesz a nyugati egyetemen végzett orvos? Magas vérnyomás tapasztalása után egy igen széles palettáról hatóanyagot (vagy kombinációt) választ betegének, majd követve az értékek alakulását szépen beállítja azt, s a beteg élete végéig gyógyszerszedésre kényszerül, amivel ugyan szerencsés esetben (!) megoldották a vérnyomásproblémát, de a gyógyszer-mellékhatások több szervet is károsíthatnak, s így előbb-utóbb már valami mást is kezelni kell, jön az újabb gyógyszer, a saját mellékhatásaival. Ördögi kör.

Mit tesz a keleti orvos?

Magyarázatul a következőt hozza fel: a meridiánok (testünk energiavezetékei, melyekben a Qi, a minket hajtó energia nyargal) működési zavara állt elő, ami miatt a máj Yang túlsúlyba kerül, s így a Fa fázison kialakult energiatöbblet komolyan veszélyezteti a Tűz fázis szerveit, így pl. a szívet. Két módszer áll rendelkezésünkre, hogy otthon, magunk tegyük rendbe várnyomásunkat, minden szakembert igénylő külső segítség nélkül. Az egyik a 3-1-2 meridián gyakorlat végzése, mellyel megszüntetjük a magas vérnyomás okozta esetleges tüneteket (Vab-4-es, Szb-6-os, Gy-36-os pont mindegyike rendelkezik ilyen simaizom-lazító hatással!), a tornában szereplő hasi légzéssel lecsökkentjük a máj felesleges Yang-ját, növeljük a vese Yin-jét, a 2 perces testmozgással pedig aktiváljuk a Qi-t és Vért, ami közvetlenül vérnyomáscsökkenéshez vezet. A tornát végezzük naponta egyszer és vegyük hozzá a következő egyszerű és nagyon hatékony akupresszúrás technikát!

Vérnyomáscsökkentő fülmasszázs technika – vérnyomáscsökkentés gyógyszer nélkül, stabilan és tartósan

A Hagyományos Kínai Orvoslás pillérei közül az egyik az akupunktúra, mely az akupontok tűvel való szúrását jelenti, de ha ezen pontokat masszírozzuk, már akupresszúráról van szó. Hatékony terápia, időnként hatékonyabb a tűknél. Ráadásul fájdalommentes és önállóan elvégezhető. A fülön pedig ott az egész testtérkép, reflexzónák és akupontok arzenálja kívül-belül, elől-hátul. Természetesen a magas vérnyomásnak is megvan a fülön végezhető masszázstechnikája, egy protokollal, mellyel a magas vérnyomás kordában tartható, és napi végzését soha abba nem hagyva a vérnyomás tartósan és hatékonyan csökkenthető. A technika napi 1-1,5 perc odafigyelést és egy mozdulat végzését igényli.A fülmasszázs első lépéseA második lépés

A mutatóujjunkat helyezzük elöl a fülkagylóba, ezzel gyakorlatilag „megtámaszkodunk”. A hüvelykujj hátul feküdjön fel a fülhátra, fedje le annak minél nagyobb felületét. Csippentsük így össze fülünket, a hüvelykujj a cimpa mögül indul, és alulról felfele haladva, határozott, jólesően erős mozdulattal végigsimítjuk a teljes fülhátat. A masszázst végezzük egyszerre mindkét fülön. Csináljunk belőle 1-1 alkalommal 60 mozdulatot. Nyugodt, kellemes tempóban, megállás nélkül.

Vérnyomáscsökkenés-követés a vérnyomáscsökkentő fülmasszázzsal

Aki napi egyszer szed gyógyszert, reggelente masszírozzon, aki kétszer, az reggel és este. Nyissunk egy kis vérnyomás-naplót, de amit a háziorvosunktól kaptunk, az is tökéletesen megfelel. Készítsük elő a vérnyomásmérőt. Üljünk le, mérjük meg a vérnyomásunkat, írjuk fel. Majd végezzük el a vérnyomáscsökkentő fülmasszázs 60 mozdulatát. Várjuk nyugalomban 5 percet, ne igyunk kávét, ne gyújtsunk rá, és ne idegeskedjünk. 5 perc elteltével ismét mérjük meg a vérnyomásunkat, és írjuk fel, végül vegyük be a gyógyszert.Harmadik lépés

Nagy általánosságban elmondható, hogy a systolés (első) érték 2 hétig nem változik, viszont a dyastolés (második) érték egy picit hozzáemelkedik, majd 2 hét elteltével a kettő együtt kezd csökkenni és beállnak együtt a normális 120/80 Hgmm körüli értékre. Érzékeny egyéneknél a változás már 2-3 napon belül tapasztalható. A fülmasszázs végzését ne hagyjuk abba! Ha a szedett gyógyszer mennyisége már soknak bizonyul, konzultáljunk orvosunkkal annak módosításáról!

Akut, hirtelen kiugró vérnyomás esetén végezzük a gyakorlatot 4-5 percig, akár 40 Hgmm csökkenés érhető el vele azonnal!

Még több információ, valamint filmes oktató DVD a http://www.doktormadarak.hu/ weboldalon.

Rigó Katalin
3-1-2 meridián doktor, természetgyógyász, akupresszőr, kutatóbiológus