Talpmasszázs: szinte mindenki végezheti

A talpmasszázs kb. 2400 évvel ezelőtt alakult ki. A tapasztalati módszerek közé sorolandó, igaz, sok cikk és tudományos bizonyíték is van már arra, hogy miként is fejti ki hatását. A talpmasszázst szinte mindenki mindenkin végezheti, semmilyen káros hatásáról nem tudunk. Czibere Attila természetgyógyász cikkében a saját talpmasszázs módszerét ismerteti.

A mai talpmasszázs atyja dr. William H. Fitzgerald amerikai fül-orr-gégész orvos volt, ő ezt zónaterápiának nevezte (és leginkább a kezeken végezte). A talpmasszázs természetes módja a mezítláb járás. A talpmasszázst szinte mindenki mindenkin végezheti, semmilyen káros hatásáról nem tudunk. Lehet segítő eszközöket is használni, például: fa, réz, kavics, kristályok, műanyag stb.

Van itt is néhány kizáró ok: láz, gyulladások, veszélyeztetett terhesség, gombás fertőzés, fekély a lábon, begyulladt visszerek.

A lábak mindig kéznél vannak

Fordította és szerkesztette: Czibere Attila
Fordította és szerkesztette: Czibere Attila

Működését ki így, ki úgy magyarázza. Pl. 10 zónára (testszelvényre) lehet osztani az embert a testén függőleges irányban. Ha itt zavar támad, akkor a testszelvényekben haladó energia zavara először kisebb-nagyobb tüneteket hoz létre, és ha ezt nem követi a harmonizálás, könnyen betegség jöhet létre.
Mások azzal magyarázzák, hogy a talpon 70 000 idegvégződés van, ezt kezelve az idegrendszeren keresztül érhetünk el gyógyító hatásokat.

A talpmasszázs hatására fokozódik a vérkeringés és a nyirokkeringés. A talpon lévő csakrák (energiaközpontok) harmonizálódnak. A kézen és a lábon futó energiapályákat (meridiánokat), azon belül a meridiánpontokat egyidejűleg is kezelhetjük a masszázs alatt (Voll-csatornák kezelése).

Több mint talpmasszázs – a meridiánok kezelése miatt

„Nem helyette, mellette.”
„Minden méreg és semmi sincs méreg nélkül, csupán a mennyiségtől függ, hogy valami méreg-e vagy sem.” (Paracelsus, 1537)

Jómagam mindig a jobb lábon kezdem a masszázst, a szívtől a legtávolabb eső pontról. A hosszú simító mozdulatokkal a lábon lefelé, illetve felfelé haladó meridiánok energiaáramlását is segítem. A lábon még a meridián végpontokat is kezelem, pl.: máj, vese, lép-hasnyálmirigy, gyomor, hólyag, epehólyag.

Fontosnak tartom a zónák vizsgálatánál a talpon látható jeleket. Ha eltérést látok, többször visszatérek az adott zónába, emellett a kézen is kezelem az adott zónát. Eltérés lehet pl.: lerakódások, fehér folt (energiahiány), lila folt (gyulladás), vörös folt (energiatöbblet).

A masszázs egy csoda két ember között, áldás annak, aki adja, és annak is, aki kapja.

Talpmasszázs előtt: infralámpás melegítés

Mostanában – főleg a Covid-tünetek miatt – bevezettem a kezeléseimbe az infralámpával végzett melegítést is. Először mindkét lábat alaposan átmelegítem, a kezelés alatt pedig a nem kezelt lábat folyamatosan melegen tartom. Eddig sok pozitív visszajelzést kaptam, a vendégeim nagyon szeretik.

A masszázst lehet olajjal vagy vízbázisú krémmel végezni. Én magam keverem ki a krémet közvetlenül a masszázs előtt. A krémbe kristályokat is szoktam tenni, illetve 1-2 csepp teafaolajat a fertőtlenítés végett.

A kezelést a vese és a napfonat masszázsával zárom. Ezt követően hideg, folyó vízzel kezet kell mosni. Masszázs után minden vendéget megkínálok egy nagy pohár szűrt vízzel vagy ásványvízzel a méregtelenítés elősegítése végett.

Czibere Attila
talpmasszőr
Facebook csoport: Talp-Ati

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Talpmasszázs enyhíthet a rákos betegek szenvedésein