Talpmasszázs enyhíthet a rákos betegek szenvedésein

A Michigan Állami Egyetem kutatói minden eddiginél erőteljesebb bizonyítékot találtak arra, hogy a reflexológia – a fáraók kora óta alkalmazott speciális talpmasszázs – segíthet a rákos betegek tüneteinek enyhítésében és megkönnyíti mindennapjaikat. A Nemzeti Rák Intézet finanszírozásában készült munkáról az Oncology Nursing Forum közölt cikket.

Talpmasszázs enyhíthet a rákos betegek szenvedéseinEz volt az első nagy léptékű, randomizált kísérlet a standard rákterápia kiegészítéseképpen alkalmazott reflexológia témakörében. Erről számolt be Gwen Wyatt, az Ápolási Szakkollégium professzora. „Korábban is feltételezték, hogy ez a fajta kezelés nyújt némi komfortérzetet, de eleddig nem dokumentálták az előnyös hatásait. Ez az első lépés annak irányába, hogy egy kiegészítő terápia a fő kezelés részévé váljon” – mondta el Wyatt professzor.

A reflexológia alapja az a feltételezés, hogy a talp bizonyos pontjainak stimulációja javítja az annak megfelelő szervek, mirigyek és más testrészek működését. 385 olyan nő vett részt a kutatásban, akik előrehaladott, áttétes mellrák miatt részesültek kemoterápiában vagy hormonkezelésben. Véletlenszerűen három csoportra osztották őket: néhányukat képzett talpreflexológus kezelte, mások placebo hatású talpmasszázst kaptak, a többiek pedig csak a standard orvosi terápiában részesültek. Wyatt professzor munkatársaival együtt kikérdezte a résztvevőket a tüneteikről a kutatás kezdetén, majd 5, illetve 11 hét elteltével. A reflexológushoz járók között jelentősen csökkent a mellrákosok körében gyakori légszomj. Talán a jobb légzés miatt könnyebben boldogultak a mindennapi feladatokkal, mint amilyen a lépcsőzés, az öltözködés, vagy a bevásárlás.

Wyatt professzort meglepte, hogy a kezelés elsősorban a testi funkciókra fejtette ki hatását, és nem a pszichére. „Nem láttuk a várt változásokat az érzelmek – például a szorongás és depresszió – terén. A legjelentősebb fejlődést a testi tünetek terén írhattuk le.” Nem számítottak arra sem, hogy a placebo talpmasszázs-csoport tagjainak kimerültsége csökkent, főleg, mert a reflexológiás kezelés során ez nem jelentkezett.

Wyatt jelenleg azt kutatja, hogy ha a beteg családtagja vagy barátja hajt végre reflexológiás módszerhez hasonló masszázst, az is használ-e, mert ez egyszerűbb és olcsóbb megoldás lenne. A reflexológia nem csökkentette a fájdalmat és a hányingert, de ez lehet amiatt is, hogy igen erőteljes hatású gyógyszereket kaptak. Habár csak nemrég kezdték kutatni a reflexológiát szigorúan tudományos alapon, a világ számos táján alkalmazzák évezredek óta. A módszer kínai és egyiptomi eredetű, már a hieroglifákon is ábrázolták.