Forog a világ: szédülés, és ami mögötte van

Akár reggel, felkelés után, akár éjszaka vagy napközben jelentkeznek a szédülés tünetei, semmiképpen sem kellemesek. A szédülésnek számtalan fajtája, típusa lehet, kísérheti fejfájás, hányinger és fülfájás. Egy biztos: ha a tünetek már hosszabb ideje fennállnak, mindenképpen törődjünk vele, mert a hosszabb, rövidebb ideig tartó szédülés gyakran valamilyen betegség előjele is lehet.

A háziorvosokat felkereső betegek tíz százaléka folyamatos szédülésre panaszkodik, fogalma sincs, mi állhat a háttérben, és arról sem, hogy mi tehetne ellene. A szédülés általában idősebb korban jelentkezik, így a tünetekben szenvedők több, mint 30 százaléka 65 év feletti. A tünetek egyébként tényleg nagyon zavaróak és kellemetlenek: sokszor egész nap úgy érezhetjük, hogy forog a föld a lábunk alatt, elveszítjük egyensúlyérzékünket, és nem tudunk koncentrálni feladatainkra.Fontos az ok kiderítése

Mi lehet az ok?

A szédülés soha nem egy önmagában lévő betegség, hanem mindig valaminek az előjele. A tünetek mögött számtalan ok állhat: vérnyomásprobléma, fülgyulladás vagy komolyabb betegség. Ha általában reggelente vagy hirtelen mozgásnál szédülünk meg, akkor mérjük meg a vérnyomásunkat, mert elképzelhető, hogy nagyon alacsony. Legtöbbször a magas vérnyomásról és az azt kísérő kellemetlen tünetekről esik szó, pedig az alacsony vérnyomást is kísérhetik kellemetlen tünetek: szédülés, hidegérzet, fáradékonyság, aluszékonyság. Jó hír azonban, hogy míg a magas vérnyomásra legtöbbször gyógyszert kell szedni, addig az alacsony vérnyomást néhány életmódbeli változtatással feljebb tornázhatjuk. Igyunk meg naponta 1,5-2 liter folyadékot és sportoljunk rendszeresen!

Középfülgyulladás

A szédülés hátterében sokszor középfülgyulladás húzódik meg, amely fülfájást, rosszabb hallást, szédülést vagy fülfolyást okozhat. A betegség elsősorban komolyabb megfázás vagy vírusos fertőzés következménye, ami könnyen gyógyítható. Előzzük meg a megfázást és a vírusos megbetegedéseket, együnk sok gyümölcsöt, zöldséget és öltözzünk fel alaposan.

Meniére-betegség

Ha a fülünkben lévő egyensúly érzékelő szerv kitágul, akkor beszélünk Meniére-betegségről, ami kellemetlen fülzúgást, szédülést és nyomásérzést okozhat. A betegség általában a 40 és 60 év közöttieknél gyakori, akiknél túl sok folyadék halmozódik fel a hallójáratban.

Pszichés okok

Sokszor előfordul, hogy a szédülés hátterében pszichés zavar, pszichés okok állnak. Pszichológusok szerint gyakran előfordul, hogy a stressz és szorongás hatására úgy érezzük, forog a föld a lábunk alatt, és nem találjuk a biztos pontot. Ilyen helyzetben sokat segít a rendszeres sportolás, az egészséges életmód és a kevesebb alkoholfogyasztás.

Tippek:

Ha a szédülés már huzamosabb ideig fennáll, vizsgáltassuk meg magunkat. Ha a háttérben nem bújik meg komolyabb probléma, akkor fogadjuk meg a következőket:

  • Felkelés után tornázzunk 5 percet. Ez pont elég ahhoz, hogy beinduljon a vérkeringésünk, a szervezetünk lendületbe kerüljön.
  • Ha alacsony a vérnyomásunk, álljunk fejre, hogy a vér a fejünkbe jusson, ez is megszüntetheti a szédülést. Ha szeretjük, akkor igyunk kávét, a koffein ugyanis felviszi a vérnyomást.
  • Mozogjunk rendszeresen. A sport nagyon jó stressz-csökkentő, kikapcsol és megnyugtat.
  • Figyeljünk az egészséges táplálkozásra. Fogyasszunk minél több gyümölcsöt és zöldséget, igyunk naponta 1,5-2 liter folyadékot és ha lehet, kerüljük az alkoholt.

(Németből fordította: Sophie)