Demencia, szédülés ellen is jó a ginkgo

A páfrányfenyő leveleit agyi, keringési rendellenességek és demencia kezelésére is használják. A demencia általában koncentrációzavarral, memóriazavarral, alvászavarral, depressziós hangulattal, fejfájással, szédüléssel és fülcsengéssel társulhat. Ginkgo-kivonattal való kezelés előtt azonban ellenőrizni kell, nem más mögöttes betegség okozza-e a tüneteket.

A ginkgo kivonatok további alkalmazási területe a perifériás artériák elzáródásának kezelése. E betegségnél a karokban, lábakban fennálló vérkeringési problémák miatt a betegek nem képesek nagyobb távolságokat megtenni fájdalommentesen. A fizioterápiás járásgyakorlattal kombinálva a ginkgo kivonat szedése meghosszabbítja a fájdalommentes sétát.

GingkolevélSzédülés és fülcsengés (tinnitus) is kezelhető ginkgóval. A levélkivonat javítja a vérkeringést is, ezért használható funkcionális szívpanaszok esetén is. A népi gyógyászatban a ginkgo leveleit már legalább 2800 éve használják szív- és tüdőerősítésre, valamint fagyás esetén. A ginkgo fa magját Kínában és Japánban köhögéscsillapító és a köptetőszerként is használják. A homeopátiában a friss ginkgoleveleket fejfájás kezelésére, mandulagyulladás és a kéz írógörcse esetén alkalmazzák.

Adagolás

A kereskedelemben számos ginkgo kivonat létezik vérkeringési zavarok kezelésére. A készítmények tabletták, kapszulák, oldatok vagy cseppek formájában elérhetők. Az átlagos napi adag az indikációtól függ. A demencia kezelésére az átlagos napi adag, hacsak nincs más előírás, 120-240 mg szárazanyag kivonata, 2-3 részre osztott dózisban. Perifériás érbetegség, szédülés és fülzúgás esetén a napi dózis 120-160 mg, szintén 2-3 adagban.

Ginkgo leveleiből nem szokás teát készíteni. Terhes és szoptató nők számára a ginkgo használata csak feltételekkel megengedhető, mivel eddig erre vonatkozó tapasztalatok nincsenek. Ismert túlérzékenység esetén sem szabad használni a leveleket. A ginkgo kivonatok használati ideje a betegséghez igazodik: demencia esetén legalább 8 hétig kell szedni és 3 hónap múlva a kezelést felül kell vizsgálni. Járási nehézségeket okozó perifériás érbetegség esetén legalább 6 hétig kell szedni a ginkgót. Ha szédülést vagy fülzúgást kezelnek, és ezek több mint 8 heti kezelés után sem javulnak, a kezelést le kell állítani.

Mellékhatások

Nagyon ritka esetekben előfordulhat fejfájás, enyhe gyomor-bélrendszeri panaszok és rendkívül ritka esetben túlérzékenységi reakció a bőrön. Vannak lehetséges kölcsönhatások véralvadásgátló gyógyszerekkel, ezért nem szabad ginkgót aszpirinnel együtt bevenni. Tervezett operáció előtt is le kell állni a ginkgo készítmények szedésével.

(Németből fordította: Koncz László)