Javaslatok a vérnyomás gyógyszerek nélküli csökkentésére

6. Hagyjon fel a dohányzással

A nikotin stimulálja a vegetatív idegrendszert, ezáltal növeli a vérnyomást. A dohányzás emellett elősegíti az arterioszklerózis és a trombózis kialakulását. Bár a leszokás gyakran nehéz, a nikotinról való lemondás csökkentheti a vérnyomását, és jelentősen csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

7. Néha-néha egy pohár bor

Nemcsak a dohányzás, hanem az alkohol fogyasztása is stimulálja az idegrendszert, és így növelheti a vérnyomást. Úgy tűnik azonban, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás nincs negatív hatással a magas vérnyomásra. Néha-néha megengedett egy pohár bor. A vörösbor a benne lévő polifenolok révén állítólag védi a vérereket.

8. Egyen gyakran dióféléket

A diónak két előnye van: először is telítetlen zsírsavakban gazdag, így pozitív hatással van a vérnyomásra és a vér lipidszintjére. Másrészt a diófélék sok magnéziumot tartalmaznak. Rendszeres fogyasztásukkal segíthet a napi magnéziumigény kielégítésében és a hiány megelőzésében. A vizsgálatok kimutatták, hogy a magnéziumhiány elősegíti a magas vérnyomást, a dió tehát segíthet a magas vérnyomás csökkentésében.

9. Próbálja ki az akupunktúrát

Néhány tanulmány azt állítja, hogy az akupunktúra ellensúlyozhatja a magas vérnyomást. Ha a csukló belső oldalán lévő megfelelő pontokat megszúrják, az nyugtató hatást fejt ki a szív- és érrendszerre. Mivel a kezelésnek gyakorlatilag nincs mellékhatása, az akupunktúra alacsony kockázatú módszer a magas vérnyomás csökkentésére gyógyszer nélkül.

10. Aktiválja a „öleléshormont”

A boldog kapcsolat és a beteljesült szexualitás jó a léleknek és a testnek is. A fizikai érintkezés és a szex során oxitocin – öleléshormon – választódik ki, ami csökkenti a vérben a kortizolszintet és a vérnyomást. Szánjon időt egy kis együttlétre!

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szívesen olvasna még a magas vérnyomás csökkentésének egyéb lehetőségeiről, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Több kálium – alacsonyabb vérnyomás